Με νόμο Πούτιν η Ρωσία αποχωρεί από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί”

419
Με νόμο Πούτιν η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο τη Δευτέρα που επισημοποιεί την έξοδο της Ρωσίας από τη συνθήκη Open Skies, ένα σύμφωνο που επιτρέπει άοπλες πτήσεις επιτήρησης πάνω από χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη. O νόμος δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το πρωί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Ρωσίας.

Η Ρωσία ήλπιζε ότι ο Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συζητήσουν σχετικά με τη συνθήκη όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτό τον μήνα σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τη Μόσχα τον Μάιο ότι δεν θα επανέλθει στο σύμφωνο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τραμπ πέρυσι.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη συνθήκη “είχε αναστατώσει σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων” μεταξύ των μελών του συμφώνου και ανάγκασε τη Ρωσία να αποχωρήσει. “Αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην τήρηση της συνθήκης και τη σημασία της στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, προκαλώντας απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας”, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση στον ιστότοπό του.

Η Μόσχα ήλπιζε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ότι ο Μπάιντεν θα αντιστρέψει την απόφαση του προκατόχου του. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε ρότα, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβίασε το σύμφωνο, κάτι που αρνήθηκε η Μόσχα. Τον Ιανουάριο, η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αποχώρηση από τη συνθήκη και η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο νόμου προς ψήφιση από το κοινοβούλιο, τον περασμένο μήνα για να επισημοποιήσει την αποχώρησή της.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανέλθουν, χαρακτηρίζοντάς το “πολιτικό λάθος” και προειδοποίησαν ότι η κίνηση θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα μη ευνοϊκή ως προς τις συζητήσεις για τον έλεγχο των όπλων στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, αργότερα αυτό το μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας