Μεγάλη βουτιά και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

876
χρηματιστήριο

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έδωσαν νέα τροφή στους πωλητές στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει τις 800 μονάδες, “σβήνοντας” την προσπάθεια αντίδρασης και ανάκαμψης στις 810 μονάδες που σημειώθηκε νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,30% στις 800,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.028,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,36% στις 677,83 μονάδες.

Ο κοροναϊός… δοκιμάζει και πάλι τις 800 στο Χρηματιστήριο

Τρία είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με τη μεταβλητότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο να είναι στα ύψη. Ήδη ο γενικός δείκτης έχει διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης από τις 795 έως τις 815 μονάδες, ενώ τώρα παλεύει με τις 800 μονάδες, με το αρνητικό διεθνές κλίμα να μη βοηθά να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες και η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις που δείχνουν να συγκλίνουν περισσότερο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο στην ΕΚΤ όσο και στη Fed υπάρχει πλέον βεβαιότητα για την σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών της επέκτασης του κοροναϊού, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο παρέμβασης. Βέβαια, σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών, αλλά και την απροθυμία των κυβερνήσεων να μπορέσουν μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής να απορροφήσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται.

Πάντως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο ΧΑ οι απώλειες του ΧΑ από την αρχή του Φεβρουαρίου φτάνουν το 11%, ενώ από τις 24 Ιανουαρίου, όταν και άρχισε να γίνεται γνωστός ο νέος ιός από την Κίνα, οι απώλειες φτάνουν το 15%. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι απώλειες επεκτείνονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών, με ελάχιστες περιπτώσεις να έχουν διαφύγει του sell off.

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean χάνει 3,35%, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Εθνική. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Λαμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Φουρλής.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Alpha Bank, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ η Motor Oil ενισχύεται κατά 1,13%. Χωρίς μεταβολή ο Titan.

*Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας