Μαζική διαδήλωση – Κραυγή αγωνίας για τη ζωή του Βασίλη Δημάκη

900
μαζική
Με μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλήθος διαδηλωτών απαίτησαν χθες το απόγευμα να δοθεί η δυνατότητα στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, ο οποίος έχει αρχίσει για μια ακόμη φορά απεργία πείνας, να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει, μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τότε είχε διεκδικήσει και τελικά κερδίσει το δικαίωμα του σε εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι για να μπορέσει να εκπονήσει τις σπουδές του. Στις 17/4/2020 μετήχθη εκτάκτως από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δυνατότητας συνέχισης της εκπαίδευσής του. Μετά από απεργία πείνας και δίψας και εκτεταμένες αντιδράσεις στις 30/4 έγινε δεκτό το αίτημα επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό, το οποίο και υλοποιήθηκε στις 9/5. Ωστόσο οδηγήθηκε σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε σύμφωνα με τις καταγγελίες του Βασίλη Δημάκη δεν του έχει δοθεί πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ ώστε να συνεχίσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο. Από τις 23 Μαίου, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την μεταφορά στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την πρόσβαση του στα μαθήματά του.

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό.

Δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κοροναϊό. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης.

Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε δημοσιοποιήσει δήλωση στις 9 Απριλίου 2020, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας στις φυλακές στη βάση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση να εξεταστούν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί άμεσα λύση

Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» καλεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», σημειώνει η Ένωση.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής», προσθέτει η Ένωση και καταλήγει, ότι «η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας