Η Λιβύη προκαλεί: Έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

1490
λιβύη

Η αμφιλεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι τέθηκε σε ισχύ η έκνομη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία «σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και με τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το “διεθνώς” αναγνωρισμένο προεδρικό συμβούλιο, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τη συμφωνία μετά την επικύρωσή της, προκαλώντας, έτσι, για χατίρι της Τουρκίας, τη νομιμότητα και τη σταθερότητα στο χώρο της Μεσογείου.

Η επίσημη συμφωνία, πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου, υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το παράνομο και αποσταθεροποιητικό μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών, σύμφωνα με τη δική τους αυθαίρετη προσέγγιση.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει από το Σάββατο.

Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες.

Από το 2011, όταν ο επί δεκαετίες ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και δολοφονήθηκε από ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση με τη στήριξη της ΝΑΤΟϊκής Ελλάδας, η Λιβύη είδε την εμφάνιση δύο αντίπαλων εδρών εξουσίας: μία στην ανατολική Λιβύη, στην οποία ηγείται ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χαφτάρ και η κυβέρνηση τηςεθνικής συμφωνίας“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας