Λιβύη, στρατιωτικός εισαγγελέας να απαγορευτεί η κάθοδος Χαφτάρ στις εκλογές

748
Η Άγκυρα θέλει να τινάξει την εκλογική διαδικασία στον αέρα για να μείνει η παρούσα ευνοϊκή για αυτήν πολιτική κατάσταση και να παραμείνουν οι Τουρκμένοι ψηφοφόροι στην χώρα

Η Άγκυρα και η τουρκόφιλη μεταβατική κυβέρνηση επιδιώκουν να αποκλείσουν τους βασικούς τους πολιτικούς αντιπάλους από τις επικείμενες λιβυκές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Προσπαθούν μάλιστα να αποκλείσουν τον ίδιο τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί απειλή για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η στρατιωτική εισαγγελία της χώρας ζήτησε από την Εκλογική Επιτροπή να αναστείλει τις διαδικασίες υποψηφιότητας των Χαλίφα Χαφτάρ και του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι από τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου 2021, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

Μάλιστα, δημοσιεύθηκε ένα έγγραφο που λέγεται ότι είχε σταλεί από τον εισαγγελέα της Στρατιωτικής Εισαγγελίας, Μοχάμεντ Γκαρούντα, στον επικεφαλής της Ύπατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Ιμάντα αλ Σαγέχ, το οποίο δείχνει ότι ο Χαφτάρ και ο Καντάφι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις εμπλοκής σε πολλές υποθέσεις που σχετίζονται με δολοφονίες αμάχων.

Επεσήμανε ότι η Εισαγγελία είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Χαφτάρ και του Καντάφι, εν αναμονή των ερευνών για αυτές τις υποθέσεις.

Το έγγραφο αναφέρει: «Ζητείται η αναστολή των διαδικασιών για την ανάδειξη των προαναφερθέντων προσώπων έως ότου συμμορφωθούν με τη διερεύνηση των γεγονότων που τους έχουν ανατεθεί. Επίσης, σας θεωρούμε νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση παραβίασης αυτού, και πρέπει να μας προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία παραλαβής και τα μέτρα που λάβατε».

Φυσικά εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απλά θα «εξαερωθεί» και η εμφύλια διαμάχη θα συνεχιστεί.

Είναι αδύνατον να μην το γνωρίζουν αυτό στην μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Είναι σαφές ότι δεν θέλουν ιδιαίτερα τις εκλογές αυτές, κάτι που επίσης δεν θέλει η Άγκυρα, όπως επίσης δεν θέλουν την αποχώρηση των μισθοφόρων από την Λιβύη, δηλαδή των Τουρκμένων που έχουν έρθει από την Συρία και με τους οποίους οι τουρκόφιλες δυνάμεις του πρώην πρωθπουργού Φ.Σάρατζ κατάφεραν να διασώσουν την Τρίπολη και εν τέλει να επικρατήσουν στα πεδία των μαχών.

Η Άγκυρα βολεύεται εάν τιναχθεί η εκλογική διαδικασία στον αέρα και παραμείνει η κατάσταση ως έχει ακόμα κι αν αυτό στοιχίσει στην διχοτόμηση της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι η ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Μισράτα είχε ζητήσει μετά τη συμφωνία για την απόφαση της προσέγγισης ανατολικού και δυτικού τμήματος της Λιβύης, τη σύλληψη του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, δίνοντας νέα ώθηση στην εμφύλια διαμάχη στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας