Λιβύη:Δεν έγινε δυνατή εκλογή προεδρικού συμβουλίου-Φόβοι για κυβέρνηση υπό τουρκικό έλεγχο

459
Λιβύη:Δεν έγινε δυνατή εκλογή προεδρικού συμβουλίου

Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογο που συζητούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ψήφισαν σήμερα υπέρ της λύσης να εκλέξουν τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο, με έναν εκπρόσωπο από τη δυτική Λιβύη, έναν από την ανατολική και έναν από το νότο της χώρας.

Θα χρειασθεί όμως και δεύτερος γύρος αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το 70% των ψήφων που απαιτούνταν. Το μεταβατικό Προεδρικό Συμβούλιο θα αποτελείται συγκεκριμένα τον πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, που θα εκπροσωπούν την Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη), την Κυρηναϊκή (ανατολική) και το Φεζάν (νότια).

Οι 75 συμμετέχοντες στον διάλογο ψήφισαν σε τρεις κάλπες, μία για κάθε περιοχή της Λιβύης. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, αναδείχτηκαν οι νικητές του πρώτου γύρου στον ποίο ήταν 24 οι υποψήφιοι: ο Ακίλα Σαλέχ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ (ανατολικά) συγκέντρωσε 9 ψήφους. Για την Τριπολίτιδα, ο Χάλεντ ελ Μέχρι, ο νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, έλαβε 8 ψήφους. Για το Φεζάν, ο Άμπντελ Ματζίντ Γάιτ Σεΐφ ελ Νάσερ, ο πρεσβευτής της Λιβύης στο Μαρόκο, απόγονος μιας ισχυρής οικογένειας Αράβων φυλάρχων, έλαβε 6 ψήφους.

Στην ομιλία του την Δευτέρα ο Σάλεχ απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της δυτικής Λιβύης μετά την επίθεση εναντίον της Τρίπολης, απάντησε ότι «κανείς δεν είναι αλάνθαστος». Η Στέφανι Γουίλιαμς, η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, αφού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, είπε ότι θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, αφού κανείς από τους συνολικά 24 υποψηφίους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70%.

Οι αντιπρόσωποι θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να συμφωνήσουν και στον πρωθυπουργό. Από τους 21 υποψηφίους, φαβορί δυστυχώς θεωρείται ο φιλότουρκος νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Όλοι αυτοί οι πολιτικοί εκλέγονται ως τρόπον τινά μεταβατική ή υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να διεξαχθούν με ομαλότητα οι εκλογές τον επόμενο Δεκέμβρη.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι και με αυτές τις εξελίξεις είναι πιθανότατο η Τουρκία να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρή επιρροή έως και τον έλεγχο της Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας