Λαγκάρντ: Χωρίς προηγούμενο η ύφεση στην Ευρωζώνη, από -5% έως-12%

850
ύφεση

Την ανάγκη να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες “με πρωτοφανή ρυθμό και ταχύτητα για περίοδο ειρήνης“.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις είναι δραματικός στην αγορά εργασίας, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία“, τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες άσχημες μετρήσεις μετά την σημερινή ανακοίνωση της Eurostat ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% το α’ τρίμηνο.

Στο α’ τρίμηνο αποτυπώνεται μόνο η αρχή της κρίσης, προειδοποίησε. Οι αναλυτές μας κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 12% φέτος για να ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021 και ομαλοποίηση των συνθηκών τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Ο βαθμός της ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού καθώς και από την επιτυχία των πολιτικών για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, εξήγησε η Λαγκάρντ.

Το PEPP θα μπορούσε να παραταθεί για το 2021

Το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι το νέο μας πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP), ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το Δ.Σ. θα μπορούσε να εξετάσει την επέκταση του εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί και για το 2021, ανέφερε.

Χρησιμοποιήσαμε ευελιξία στο παρελθόν όταν χρειάστηκε, θα το κάνουμε ξανά εάν χρειαστεί“, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ αναφέρει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο κρίνει αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση “παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της“.

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ η Λαγκάρντ δήλωσε ότι σε συνδυασμό με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες της τράπεζες συνθέτουν “ένα ιδιαίτερα ισχυρό πακέτο“, με συνολικά 3 τρισ. ευρώ να είναι διαθέσιμα στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια.


*Δ. Στόλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας