Κόλαση φωτιάς στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο

997
μουσείο

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από την τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες το 1818 και διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές: από αιγυπτιακά τεχνουργήματα ώς ελληνορωμαϊκά κειμήλια και μερικά από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στη Βραζιλία.

Η καταστροφή του κτιρίου, άλλοτε αυτοκρατορικού παλατιού, αποτελεί «ζημιά ανυπολόγιστης αξίας για τη Βραζιλία», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ.

«Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν», πρόσθεσε.

Εθνικό Μουσείο - Ρίο ντε Τζανέιρο AP Photo/Leo Correa

Έως αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει επίσημα καμιά εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε εάν υπάρχουν θύματα ούτε ποια είναι η έκταση των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά επεκτάθηκε καθώς δεν λειτούργησαν δύο πυροσβεστικοί κρουνοί κοντά στο μουσείο, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να μεταβαίνουν σε κοντινή λίμνη για να προμηθευτούν νερό.

Η συλλογή του μουσείου αποτελούνταν από 20 εκατομμύρια και πλέον αντικείμενα, από αρχαιολογικά ευρήματα έως ιστορικά κειμήλια. Ορισμένα από αυτά «διασώθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Το μουσείο είχε παραμεληθεί εδώ και χρόνια από πολλές κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο υποδιευθυντής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo το βράδυ της Κυριακής.

«Δεν λάβαμε ποτέ τίποτα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο υποδιευθυντής του μουσείου ο Λουίς Ντουάρτε. «Πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την (κρατική τράπεζα ανάπτυξης) BNDES για μια μεγάλη επένδυση που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού και -τραγική ειρωνεία- σχεδιάζαμε την εγκατάσταση ενός νέου αντιπυρικού συστήματος».

Συνδεδεμένο με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, το μουσείο διέθετε εκθέσεις ανθρωπολογίας, αρχαιολογίας, παλαιοντολογίας κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας