Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί α’ κατοικίας για χρέη στο δημόσιο

1541
δάνεια

Σύντροφοι και συντρόφισσες φίλοι και φίλες

Έγινε και συνεχίζει να γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και της λαϊκής περιουσίας. Και η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στους οφειλέτες των τραπεζών.   Λείπει από αυτή την συζήτηση το θέμα της προστασίας των οφειλετών του δημοσίου.

Το σημερινό πλαίσιο διαχείρισης του χρέους των Ιδιωτών προς το Δημόσιο έχει διαμορφωθεί με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων αλλά κυρίως μετά την ψήφιση του 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΊΟΥ από την σημερινή κυβέρνηση.

Και εξηγώ:

 

Μέτρο Πρώτο : από την 1-1-2017 τα δημόσια Έσοδα, με νόμο που ψηφίστηκε το 2016 (ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ) ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ το Ελληνικό Δημόσιο όσο περίεργο και αν ακούγεται σε κάποιους.  Τα δημόσια έσοδα μαζί με το σύνολο των δομών και του προσωπικού των εφοριών και τελωνείων της χώρας.

Στην ανεξάρτητη αρχή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε Διοικητή τον κ. Πιτσιλή.

Ποιος ήταν ο κ. Πιτσιλής πριν γίνει Διοικητής της ΑΑΔΕ???

Σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών!!!!!!!!!!!!

 

Μέτρο Δεύτερο:  Με υπογραφή του τότε Αν. Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, το 2016 διέλυσαν το ΣΔΟΕ, πώς?? Αφαίρεσαν από ΣΔΟΕ την δυνατότητα να προβαίνει σε Φορολογικούς Ελέγχους, δηλαδή του αφαίρεσαν την καρδιά της λειτουργίας του. Γιατί??? γιατί αυτό χειρίζονταν τις μεγάλες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, όπως το σύνολο των λιστών, του μαύρου πολιτικού χρήματος, υποθέσεις που είτε ήδη ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΑΝ  ή  που οδηγούνται τώρα σε ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ.

 

Μέτρο Τρίτο: Μετέφεραν την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων, από τα Ταμία των Εφοριών στις Τράπεζες Δηλαδή όποιος Έλληνας χρωστάει ΦΌΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ενφια κλπ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΣΤΟ Ταμείο της Εφορίας αλλά μπορεί είτε μέσω είτε e-banking είτε πηγαίνοντας στα ταμία των τραπεζών. Ο Πιτσιλής και η Κυβέρνηση, χάρισαν με αυτή την κίνηση 2 μεγάλες πηγές κερδών στις τράπεζες. Κέρδη που βγαίνουν πάλι από τις τσέπες του χειμαζόμενου λαού.  Ποιες είναι αυτές οι πηγές?

α) Για κάθε οφειλή η τράπεζα εισπράττει προμήθεια από 1,20 έως 1,50 ευρώ, προσέχτε για κάθε οφειλή, δηλαδή αν ένα φυσικό πρόσωπο χρωστάει και φόρο εισοδήματος και Ενφια τότε θα πληρώσει στην τράπεζα πάνω από 2,50 ευρώ προμήθεια και β) Οι τράπεζες τα εισπραττόμενα δημόσια έσοδα τα αποδίδουν μετά από 3-5 μέρες οπότε κερδίζουν και από κει τους τόκους.

 

Μέτρο Τέταρτο: Τον ίδιο χρόνο, το 2016, μεταβάλλουν άρθρα του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), εννοείτε προς το δυσμενέστερο γιατί επιτρέπουν πλέον νομίμως το δημόσιο να ενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και επιτρέπεται πλέον (μετά και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων), να εκπλειστηριάζει το δημόσιο, ένα ακίνητο σε μικρότερη αξία από την αντικειμενική.

 

Μέτρο Πέμπτο: Καταργούν την ρύθμιση των 100 δόσεων, που με την συμβολή και των εφοριακών υπαλλήλων, είχε ψηφιστεί στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 και είχε βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Πώς συνδέονται αυτά με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από χρέη στο δημόσιο? Κι όμως συνδέονται.

 

Μαζί με όλα τα παραπάνω εξακολουθεί και είναι σε ισχύ η έλλειψη προστασίας  της Α’ κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο. Δηλαδή πάντα και σήμερα που μιλάμε δυνητικά ένας εφοριακός του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ είχε το δικαίωμα να διενεργήσει πλειστηριασμό Α΄ κατοικίας φορολογούμενου και μάλιστα για χρέη από 500 ευρώ. Να τονίσω εδώ ότι οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί.

Εδώ μια μικρή παρένθεση είναι άλλο κατάσχεση και άλλο Πλειστηριασμός.

Κατάσχεση (εγγραφή βάρους σε ακίνητο, σπίτι – οικόπεδο – αγροτεμάχιο – λογαριασμό) ανακόπτει την παραγραφή, δεν μπορείς να το μεταβιβάσεις κλπ

Πλειστηριασμός είναι που αφαιρεί το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη.

Οι  εργαζόμενοι στα δικαστικά τμήματα των εφοριών, υποχρεώνονταν μέχρι σήμερα  να προβούν στο πρώτο βήμα δηλαδή στην κατάσχεση γιατί αν δεν το έκαναν και παραγράφονταν το χρέος ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΎΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ εφοριακό, αλλά σπάνια προχωρούσαν στον πλειστηριασμό. Ένα ενδεικτικό νούμερο, όλο το 2016, από όλες τις Δ.Ο.Υ της χώρας, διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί ακινήτων που δεν ήταν Α κατοικία και σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας.

 

Σήμερα όμως το σκηνικό αλλάζει, Ενώ υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και ενώ το συνολικό χρέος των ιδιωτών προς το δημόσιο διογκώνεται. Σήμερα μιλάμε για συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο πάνω από 100 δις και για αύξηση το τελευταίο δίμηνο του 2018 κατά 857 εκ ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος κοντά στο 65% είναι ποσά που αφορούν μικρά και μεσαία χρέη, δηλαδή για κάθε φορολογούμενο από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Νούμερα ενδεικτικά της βαθύτατης κρίσης που χτυπάει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας και επίσης δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η προστασία αυτών των στρωμάτων.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες,  αντί γι αυτό διασφαλίζουν αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο που τα ακίνητά του τα έχει σε off shore ή που τα χρέη μπορούν να παραγραφούν μέσω ατέρμονων δικών ή μέσω πολιτικών επιλογών που βοηθούν την παραγραφή, όπως εξήγησα πιο πάνω.

 

Η απόδειξη έρχεται, γιατί μαζί με τα παραπάνω μέτρα που περιέγραψα με την έναρξη του 2019 προχωράνε Κυβέρνηση και ΑΑΔΕ στα παρακάτω:

Α) Στην άρνηση να νομοθετήσουν ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο (Προσέχτε η ρύθμιση που πολύ συζήτηση γίνεται στα ΜΜΕ, αφορά ΜΟΝΟ τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία), που θα ελάφραινε τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η δικαιολογία της κυβέρνησης είναι ότι ΔΕΝ συμφώνησαν στην τελευταία επίσκεψή τους, αρχές Φεβρουαρίου οι Θεσμοί!!!!!!!!!! Και δείτε το δούλεμα, από την μία έχουμε βγει από τα μνημόνια, όπως  διατυμπανίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά οι τοκογλύφοι είναι εδώ και επιβάλλουν «μεταμνημονικά προαπαιτούμενα» όπως τα βαφτίζουν!!!!!!!!!

 

Β) ανακοινώθηκε στις Αρχές Φεβρουαρίου, από τον Πιτσιλή, μέσω της ΑΑΔΕ, η δημιουργία εισπρακτικών εταιρειών, που θα ξεκινήσει η λειτουργία τους μέχρι τον Μάϊο του 2019.  Πώς ? Όπως πήρε την είσπραξη από τα Ταμεία των Εφοριών  και την έδωσε στις Τράπεζες,  τώρα παίρνει από τα δικαστικά τμήματα όλων των εφοριών τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δηλαδή τις κατασχέσεις κινητών και ακινήτων και τους πλειστηριασμούς)  δημιουργεί ένα ΚΕΝΤΡΟ στην Αθήνα για αρχή και πιθανά ένα δεύτερο αργότερα στην Θεσσαλονίκη. Το βαφτίζει ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ, θα είναι ανεξάρτητο, θα δίνει λόγο απευθείας και μόνο στον Πιτσιλή,  η αρμοδιότητά του θα είναι πανελλαδική και έργο του θα είναι να εισπράττει τα βεβαιωμένα χρέη με κάθε δυνατό τρόπο. Θα στελεχωθεί από Εφοριακούς μεν αλλά κατ’ επιλογήν μόνο του Πιτσιλή, δηλαδή εφοριακούς που εκτός του ότι θα είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το σχέδιό του, θα υποχρεώνονται να «παράξουν έργο» αφού ο μισθός τους θα εξαρτάται από συμβόλαια ατομικών στόχων που αν δεν επιτευχθούν θα μειώνεται και που θα επικρέμεται στα κεφάλια τους μέχρι και η έξοδο από την ΑΑΔΕ αφού οι στόχοι θα είναι συνδεδεμένοι και με την αξιολόγησή τους ως ικανών ή μη υπαλλήλων. Εφοριακούς που θα μετατρέπει σε γενίτσαρους που για να πληρωθούν τον μισθό τους θα τους υποχρεώνει να προβαίνουν σε σωρεία πλειστηριασμών εναντίον των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών. Και αν οι Εφοριακοί με τα σωματεία τους, αρνηθούν να παίξουν αυτόν το ρόλο, θα έρχονται οι πρόθυμοι ιδιώτες να τον αναλαμβάνουν.  Αλώστε το αποδεικνύει και έκθεση των θεσμών που εκφράζει τον προβληματισμό της γιατί η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ιδιοκατοίκησης, από όλες τις χώρες της Ευρώπης!!!!!!!!!!!

 

Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο σαφές, το τι λαίλαπα θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που μπόρεσε να κάνει τις παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, σε ότι αφορά το σταμάτημα των πλειστηριασμών, να μπορεί να τις κάνει και από τα βουλευτικά έδρανα.

Γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο το φούντωμα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

*Ομιλία της Φρόσως Σκλαβάκη στην Ημερίδα της ΛΑ.Ε – Κόκκινα δάνεια (27/2)

**Η Φρόσω Σκλαβάκη είναι μέλος Διοίκησης Σωματείου Εφοριακών, Αττικής & Νήσων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας