Κυρώσεις σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας με την ψήφο της Ελλάδας

1485

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ, ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ!
Σε μια επίδειξη πυγμής, μετά το Brexit, για αυστηρή τήρηση της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Γερμανική ΕΕ, με ιδιαίτερη επιμονή των βόρειων χωρών και την τελική γενική συναίνεση αποφάσισε, μέσω τουΕcofin, να επιβάλει κυρώσεις για υπερβολικά ελλείμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Εντύπωση αλλά καθόλου έκπληξη, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος, επιδεικνύοντας πειθαρχική διαγωγή, ψήφισε την απόφαση του Ecofin για τις κυρώσεις, η οποία ήταν ομόφωνη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να εκδήλωσε αντιρρήσεις για τις κυρώσεις, οι οποίες όμως, διατυπώθηκαν περισσότερο για τα μάτια του κόσμου και για εσωτερική κατανάλωση, αφού τελικώς ο έλληνας ΥΠΟΙΚ συναίνεσε!
Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι προφανέστατο ότι υπονομεύει καίρια τα συμφέροντα της χώρας και όλης της Ευρώπης, αφού η ίδια, που εξοντώνει τον ελληνικό λαό, βάζει με τη ψήφο της και τη θηλιά της σκληρής λιτότητας με κυρώσεις στο λαιμό όλων των λαών της ΕΕ.
Στη σέντρα έβγαλε χθες το Ecofin Πορτογαλία και Ισπανία για τις μεγάλες αποκλίσεις των προϋπολογισμών τους από τον στόχο του 3% στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ομόφωνα χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ψήφισαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις δύο χώρες της Ιβηρικής και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει εντός των επόμενων 20 ημερών τις προτάσεις της για τις ποινές. Κι αυτό γιατί το Ecofin επικύρωσε την εκτίμηση του Eurogroup (υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης) ότιΠορτογαλία και Ισπανία δεν θα πετύχουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος τους κάτω από το 3%του ΑΕΠ μέσα στις προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του ενιαίου νομίσματος που κινείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος χωρών – μελών.
Είχαν προηγηθεί, σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, συστάσεις σε Μαδρίτη και Λισαβόνα προκειμένου τα ελλείμματα τους, που είχαν σπάσει το φράγμα του 3%, να μπουν σε τροχιά μείωσης με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική.
Αυτό όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει πρόστιμα που θα ισοδυναμούν με το 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να “παγώσουν” κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τις δύο Ιβηρικές χώρες για το επόμενο έτος.
Οι δύο χώρες έχουν ωστόσο το δικαίωμα εντός 10 ημερών να καταθέσουν αιτιολογημένες εκθέσεις με τις οποίες θα ζητούν μείωση της ποινής, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι αναμένει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν Ισπανία και Πορτογαλία για την διόρθωση των ελλειμμάτων τους προκειμένου η Επιτροπή να καθορίσει τη στάση της.
Άμεση ήταν η αντίδραση Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία”, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισσαβόνας και Μαδρίτης.
Σε συνέντευξη τύπου όπου χαρακτήρισε όλη τη διαδικασία σε λάθος κατεύθυνση, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε οπισθοχωρώντας ότι η κυβέρνηση του θα επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ “χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα” (!) για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη θα προτείνει μια αύξηση της φορολογίας των εταιρειών για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει κυρώσεις της ΕΕ για δημοσιονομική παρέκκλιση. “Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών (….) ένα ισχυρό μέτρο, που θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ”, δήλωσε πειθήνια ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρηματολόγησε μεν, μάλλον για τα μάτια του κόσμου δε, υπέρ της ανάγκης να μην υποστούν οι δύο χώρες κυρώσεις για την υπέρβαση στο έλλειμμα τους, ωστόσο με βαθιά κωλοτούμπα έσπευσε να συναινέσει στην ομόφωνη απόφαση του Ecofin υπέρ της επιβολής κυρώσεων.
Η Ελλάδα του Τσίπρα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπακούει σε όλα και συμφέρει!
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα και «έδειξε» τους υπαλλήλους των τεχνικών κλιμακίων με τους οποίους δουλικότατα συζητά ως υπαίτιους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Εμείς κερδίζουμε από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος…. Άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι “ύποπτοι” αν υπάρξει καθυστέρηση, που δεν το περιμένω».
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής που έστειλε ο ίδιος στους θεσμούς για το πώς θα βελτιωθεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια. Όπως είπε, τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Κ.Μ.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑ.Ε
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΣ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα, πράξη εχθρική προς τους λαούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίαςκαι υπονομευτική για τον κόσμο της εργασίας όλων των χωρών – μελών το γεγονός ότι η Ελλάδα συμφώνησε και τελικά έδωσε θετική ψήφο στην για πρώτη φορά επιβολή κυρώσεων για υπερβολικά ελλείμματα κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Οι όποιες αρχικές επιφυλάξεις του Ε. Τσακαλώτου στο Ecofin αποδείχθηκαν κινήσεις για τα μάτια του κόσμου και εσωτερικής κατανάλωσης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Τσακαλώτου, αφού εξοντώνει με τα μνημόνια και τη λιτότητα τον ελληνικό λαό, επιπίπτει τιμωρητικά και κατά άλλων χωρών και λαών της ευρωζώνης, γιατί δεν υποκύπτουν σε ένα είδος μνημονιακών περιοριστικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, οι οποίες θα έχουν σκληρέςσυνέπειες σε βάρος τους.
Η νεομνημονιακή Ελλάδα του Τσίπρα εξελίσσεται σε δορυφόρο του Σόιμπλε, τα δίνει όλα, υπακούεικαι συμφέρει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας