Κρεμλίνο: Ο Πούτιν αναγνωρίζει δικαίως την ανεξαρτησία Ντόνετσκ-Λουγκάνσκ

1204
Ο Πούτιν αναγνωρίζει δικαίως την ανεξαρτησία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ξένους ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) και του Λούγκανσκ (LPR) στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο ανατολή της Ουκρανίας.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών του Ντονμπάς “στο εγγύς μέλλον”.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των δύο αποσχισθέντων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία να αναγνωριστούν από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες.

Οι δύο υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο περιοχές έχουν βρεθεί στο προσκήνιο λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, την οποία πυροδότησε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ουκρανία και οι φόβοι για επικείμενη ρωσική εισβολή στη χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι είναι σαφές πως η Ουκρανία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινγκ, που έχει στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη φιλορωσική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών έχουν κοστίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους.

“Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι (η Ουκρανία) δεν πρόκειται να κάνει τίποτε όσον αφορά το πακέτο μέτρων του Μινσκ… Η Ρωσία έχει κάνει και εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για να επιλύσει όλες τις δύσκολες και τραγικές πτυχές που ανέδειξε η εξέλιξη των γεγονότων, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η Μόσχα αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να στείλει η Ρωσία επισήμως στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος προκειμένου να τις προστατεύσει από την Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας