Κούφιοι εκβιασμοί ΗΠΑ: Χωρίς αναγνώριση Κοσόβου, η Σερβία εκτός Ε.Ε!

1036
ηπα

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.

Ο Μάθιου Πάλμερ μιλώντας, χθες, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση. Εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία. “Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά”, διεμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων“, επισήμανε στην δήλωση του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας