Οι Ουιγούροι διαδηλώνουν έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία

448
Οι Ουιγούροι διαδηλώνουν έξω

Η Τουρκία “πούλησε” εν ψυχρώ τους Ουιγούρους, για τα δολάρια και τα εμβόλια της Κίνας

Δεκάδες Ουιγούροι συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία, στις 9 Φεβρουαρίου, ζητώντας απελπισμένα να λάβουν πληροφορίες για τα μέλη των οικογενειών τους που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κίνα. Κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων και φώναζαν πως δεν τα έχουν δει για μήνες.

Η τουρκική αστυνομία κρατούσε τους διαδηλωτές σε μια απόσταση, περίπου 300 μέτρων μακριά από την πρεσβεία και ταυτόχρονα προσπαθούσε να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να καλύψουν το γεγονός. Να σημειωθεί πως τέσσερις διαδηλωτές οδηγήθηκαν σε αστυνομική κλούβα αν και η αστυνομία ισχυρίζεται πως δεν συνελήφθησαν.

Οι Ουιγούροι είναι ένα τουρκικό φύλο το οποίο ζει στην περιοχή Xinjiang που βρίσκεται δυτικά της Κίνας. Για δεκαετίες καταφεύγουν στην Τουρκία μιας και τους συνδέει κοινή κουλτούρα με τον τουρκικό λαό. Παρόλα αυτά, η Τουρκία έχει αρχίσει να σιωπά όλο και περισσότερο με τα δεινά των Ουιγούρων καθώς έχει αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.

Η Κίνα επικύρωσε πρόσφατα μια συνθήκη έκδοσης με την Τουρκία που είχε υπογραφεί πριν από χρόνια, προκαλώντας φόβους μέσα στην κοινότητα των Ουιγούρων ότι θα μπορούσαν να σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία διέφυγαν. Η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία.

Τόσο οι τουρκικές όσο και οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι το νομοσχέδιο έκδοσης δεν έχει σκοπό να στοχοποιήσει τους Ουιγούρους για απέλαση.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: apnews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας