Κοροϊδεύουν! Μειώνουν τα τεστ κορονοϊού! Αυθαίρετα-μη αντιπροσωπευτικά τα κρούσματα!

956
Μειώνουν τα τεστ κορονοϊού

Η τάση είναι τόσο έντονη, που οι αρχικοί ψίθυροι -μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας- έχουν γίνει κραυγές. Είναι, δε, τόσο έντονες, που οι δικαιολογίες του τύπου «εντάξει, ήταν Σαββατοκύριακο» δεν φαίνεται να τις καλύπτουν…

Ο λόγος γίνεται για τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού, που γνωρίζουν μία ανεξήγητη καθίζηση. Δεν θυμίζουν σε τίποτε τον περασμένο μήνα, όταν είχαν καταγράψει θετικά ρεκόρ, αγγίζοντας σε δύο περιπτώσεις τις 26.000 σε ημερήσια βάση (6 και 18 Νοεμβρίου).

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σαφές πως η κατάσταση γυρίζει στο αρνητικό παρελθόν. Η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη -εδώ και καιρό- καθώς από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν μόλις 6.105 τεστ σε ένα 24ωρο.

Επιστημονικές πηγές κάνουν λόγο για σοβαρό πισωγύρισμα, όταν μάλιστα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθορίζει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα κραυγαλέο επιδημιολογικό «φάουλ», το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική που προτείνουν διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Φαίνεται πως η προτροπή των ειδικών του Οργανισμού για περισσότερα τεστ δεν συναντά ευήκοα ώτα στις ελληνικές υπηρεσίες Υγείας.

Είναι γεγονός πως κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται πολύ λίγα τεστ, τα οποία αποτυπώνονται στο δελτίο της Δευτέρας. Το στοιχείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως ελαφρυντικό, αλλά δείχνει το πόσο ελαφρά έχουμε πάρει το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες έχουν επιστρατευθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στις εξετάσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 33η θέση μεταξύ 48 ευρωπαϊκών χωρών σε αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Πολωνία…

Τι λένε οι επιστήμονες

Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίες οι φωνές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από διαπρεπείς επιστήμονες. Με χθεσινή του δήλωση, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης επισημαίνει το πρόβλημα ως εξής:

«Στα τεστ (rapid και PCR) βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά. Έχουμε 3.000 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν. Πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ». Ο καθηγητής ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Παρόμοιες αιτιάσεις εξέφρασε πρόσφατα και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Πρόληψης. Σύμφωνα με την κα Λινού, «… δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς τη μία μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη, 10.000»…

Την ανάγκη για περισσότερα τεστ έχει επισημάνει και το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής εκτιμά πως τα δεδομένα που παρέχονται στην επιτροπή δεν οδηγούν σε λάθος αποφάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Το Iatronet επεξεργάστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα τεστ και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Την εβδομάδα 17 έως 23 Νοεμβρίου, είχαν διενεργηθεί 118.943 μοριακές εξετάσεις PCR ή 16.991 εξετάσεις την ημέρα.
  • Την επόμενη εβδομάδα, 24 έως 30 Νοεμβρίου, είχαν γίνει 104.268 τεστ για κορωνοϊό ή 14.895 τεστ ανά ημέρα.
  • Την εβδομάδα 1 έως 7 Δεκεμβρίου, έχουν διενεργηθεί 90.668 τεστ ή 12.952 τεστ την ημέρα.
  • Από την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου έως και την 1η εβδομάδα Δεκεμβρίου, υπήρξε μείωση κατά περίπου 24%.

Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι διευθυντής του Euro2day,gr και ο Δημήτρης Καραγιώργος διευθυντής σύνταξης του iatronet.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας