Κοροναϊός: Προς lockdown και η Βρετανία–Μεγάλη αύξηση νεκρών σε μία μέρα

905
lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το βρετανικό σύστημα υγείας έχει λυγίσει υπό το βάρος των ασθενών με κοροναϊό και οι θάνατοι αυξάνονται.

Αρχίζει και ξεφεύγει σιγά-σιγά η κατάσταση στη Βρετανία με τον κοροναϊό, καθώς η χώρα μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αριθμεί όμως πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο 54 ασθενείς, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Έτσι, πλέον, η Βρετανία αριθμεί 335 νεκρούς και περίπου 6.000 κρούσματα.

Δράμα: 18 ετών το νεαρότερο θύμα

‘Ενας 18χρονος έφηβος από το Κόβεντρι είναι το νεότερο θύμα του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Kiran Patel, επικεφαλής ιατρός στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Coventry και Warwickshire NHS Trust, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα The Sun:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δυστυχώς ένας ασθενής που βρισκόταν σε θεραπεία για σοβαρό θέμα υγείας πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry».

Παράλληλα, εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του άτυχου νεαρού.

Έρχεται το lockdown

Έκτακτο διάγγελμα προς τους Βρετανούς θα απευθύνει ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πως θα ανακοινώσει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από τις 17:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) βρίσκεται σε σύσκεψη η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας γνώρισε την κατακραυγή για το γεγονός ότι δεν πήρε άμεσα μέτρα στην αρχή της επιδημίας στη χώρα. Πλέον, ακόμα και μέλη του κυβερνητικού επιτελείου του ασκούν σοβαρές πιέσεις για να ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς.

Ήδη από την Παρασκευή, είχαν ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων και των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, παμπ, κλαμπ κτλ). Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε απευθύνει αυστηρή σύσταση στους Βρετανούς να μείνουν σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε τον κόσμο ότι όσοι δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική αποστασιοποίηση εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού «θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων ανθρώπων», και υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει σε όλους τους Βρετανούς την έξοδο από τα σπίτια τους αν δεν τηρήσουν την προτεινόμενη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.

Οι πολίτες, βέβαια, δεν φάνηκαν να συνετίζονται: βγήκαν στα πάρκα, γιόρτασαν με τις οικογένειές τους την Κυριακή την Ημέρας της Μητέρας και γέμισαν για άλλη μία φορά το Μετρό του Λονδίνου.

Γρίφος με την Ελισάβετ: Θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Sunday Times, η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει απομονωθεί τις τελευταίες μέρες στο Κάστρο του Γουίνδσορ μαζί με τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού στη Βρετανία και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το διάγγελμα θα είναι το τέταρτο από το 1952 όπου ανέλαβε καθήκοντα.

Η τελευταία φορά που είχε απευθύνει διάγγελμα η βασίλισσα ήταν το 2002, όταν πέθανε η βασιλομήτωρ. Η δεύτερη ήταν το 1997, μετά τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, και άλλη μία το 1991, κατά τον Πόλεμο του Κόλπου.

Άγνωστο πάντως είναι πότε θα πραγματοποιήσει το διάγγελμα η Ελισάβετ. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας