Κομισιόν: Συμφωνία συμβιβασμού με Ιταλία, αποφεύγεται τώρα η επιβολή κυρώσεων

1281
ιταλία

Την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό επιβεβαίωσε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόβσκις ωστόσο να διαμηνύει ότι παραμένουν οι ανησυχίες, αν και το νέο σχέδιο βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές μακροοικονομικές υποθέσεις.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι η συμφωνία δεν είναι ιδανική, ωστόσο επιτρέπει σε αυτό το στάδιο την αποφυγή πειθαρχικών ενεργειών σε βάρος της Ρώμης, βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Προειδοποίησε, δε, ότι η αποφυγή πειθαρχικών μέτρων θα αποφευχθεί μόνο εφόσον εφαρμοστούν πλήρως από τη Ρώμη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, διαμηνύοντας ότι αν κάτι πάει στραβά, η Ε.Ε. θα επανεξετάσει το ζήτημα τον Ιανουάριο.

Ο νέος ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,04% (έναντι 2,4% στο αρχικό σχέδιο), με τον κ. Ντομπρόβσκις να στέκεται στην ανάγκη μείωσης του ιταλικού χρέους και να επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας. Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθήσει την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού από τη Ρώμη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση της συμφωνίας.

Πάντως, το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ρώμης πρόκειται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2018, με τον κ. Ντομπρόβσκις να κάνει λόγο για συμβιβασμό πάνω σε διαχωριστική γραμμή. Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., η Ιταλία θα έπρεπε να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,6%, ωστόσο στο αρχικό της πλάνο η Ρώμη προέβλεπε αύξησή του κατά 1,2%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, τον περασμένο Οκτώβριο, απέρριψε το αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ. Τη Δευτέρα, η Ρώμη υπέβαλε ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις του στη Γερουσία της ιταλικής Βουλής, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας