Κινέζοι χρήστες μποϊκοτάρουν την Apple λόγω του εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ

1592
apple

Η συνεχής άνοδος των ποιοτικών χαρακτηριστικών των smartphones κινεζικών εταιρειών, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος, μοιραία οδηγούν σε πτώση τις πωλήσεις των κινητών της Apple στην κινεζική αγορά.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Κίνα καλούν για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Apple μετά από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οι οποίες οδήγησαν σε περιορισμούς που στοχεύουν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στο Weibo, την κινεζική έκδοση του Twitter, οι χρήστες απάντησαν στην αμερικανική πίεση στην Huawei, απορρίπτοντας τα προϊόντα της Apple, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τετάρτη, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εγκαταστήσουν ξένους εξοπλισμούς που δημιουργούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και ξεχωριστό διάταγμα που απαγορεύει στην Huawei να προμηθευθεί τεχνολογικά προϊόντα των ΗΠΑ χωρίς έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Οι λειτουργίες στα κινητά της Huawei είναι συγκρίσιμες με εκείνες των iPhones της Apple ή ακόμα καλύτερες. Έχουμε μια τέτοια καλή εναλλακτική λύση smartphone, γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε την Apple;», σχολίασε ένας χρήστης. «Αισθάνομαι ένοχος βλέποντας τον εμπορικό πόλεμο. Μόλις έχω χρήματα θα αλλάξω το smartphone μου», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα μειώθηκαν ήδη κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανίας, ενώ οι πωλήσεις smartphones της Huawei αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με άλλη έκθεση που ανέφερε η Buzzfeed.

«Εκτός από τις τακτικές αναβαθμίσεις των επιδόσεων το 2018 και τις μικρές αλλαγές στο εξωτερικό, δεν υπήρξε σημαντική καινοτομία που να πείσει τους χρήστες να συνεχίσουν να αλλάζουν τα τηλέφωνά τους, αγοράζοντας νέα σε πολύ αυξημένες τιμές. Το σοβαρό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κίνα και η «εισβολή» καινοτόμων προϊόντων από τις εγχώριες εταιρείες έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παρακμή της Apple», αναφέρει η εταιρεία.

«Δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη Κίνα», δήλωσε ο CEO της Apple Τιμ Κουκ σε επιστολή προς τους επενδυτές τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η Apple θα χρειαστεί να αυξήσει το κόστος των iPhones κατά 14% για να αντισταθμίσει τους δασμούς, αν και θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να απορροφήσει μέρος του κόστους, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, ο επόμενος γύρος κυρώσεων που αφορά πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ σε εμπορεύματα αξίας 300 δις. δολαρίων θα συμπεριλάμβανε επίσης φορητούς υπολογιστές και smartphones, που αναφέρονται στην πρόταση της κυβέρνησης ως «αυτόματες μηχανές επεξεργασίας δεδομένων», οι οποίες χτυπούν την εταιρεία ακόμη πιο σκληρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας