Κατεχόμενα: Επιχείρηση προσάρτησης στην Τουρκία μέσω… φτηνών πτήσεων

522
Επιχείρηση προσάρτησης στην Τουρκία μέσω

Αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η δήλωση του «πρωθυπουργού» Φαΐζ Σουτζούογλου να ενταχθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας.

Νέες αντιδράσεις προκλήθηκαν στα κατεχόμενα από πολιτικά πρόσωπα για τη δήλωση του «πρωθυπουργού» Φαΐζ Σουτζούογλου να ενταχθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας με το πρόσχημα μείωσης της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.

Δεν φαίνεται ρεαλιστικό

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Γενί Ντουζέν η νυν «υπουργός συγκοινωνιών», Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, είπε ότι δεν συζήτησε λεπτομερώς το θέμα με τον κ. Σουτζούογλου και απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο.

Ο προερχόμενος από το Κόμμα του Λαού, πρώην «υπουργός συγκοινωνιών», Τολγκά Ατάκαν, υπενθύμισε ότι παρόμοια πράγματα λέγονται κατά καιρούς, όμως δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστικό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Είπε ότι το επιθυμητό είναι οι φόροι να εναρμονιστούν με εκείνους στα κατεχόμενα κατά τον καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων και πρόσθεσε ότι όλα τα αεροδρόμια στην Τουρκία είναι ιδιωτικά και η πρακτική δεν φαίνεται λογική.

Ο προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα πρώην «υπουργός συγκοινωνιών», Σαλίχ Ουσάρ, δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της αντίληψης εξάλειψης της ΤΔΒΚ», και διερωτήθηκε «τότε πού είναι οι δηλώσεις περί δύο χωριστών κρατών και ΤΔΒΚ», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Είπε επίσης ότι οι εσωτερικές γραμμές διεξάγονται στο πλαίσιο του εναέριου χώρου μιας χώρας και τεχνικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η εξαγγελία Σουτζούογλου.

Πλήρης παρέμβαση

Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται συνεργασία ανάμεσα στις «δύο χώρες» στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, δεν θα μπορούσε το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου να συμπεριληφθεί στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας διότι αυτό θα σημαίνει πλήρη παρέμβαση στην ταυτότητα και την προσωπικότητα του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον Ουσάρ, η «πολιτική αεροπορία» στα κατεχόμενα εξυπηρετεί τα αεροπλάνα που περνούν από τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους, κάτι το οποίο αποδέχονται και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «αεροδρόμιο» έγινε αποδεχτό ως χωριστή οντότητα και στο Σχέδιο Ανάν.

Ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, πρώην «πρωθυπουργός», Ομέρ Καλιοντζού, δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι νέα και ότι πρέπει να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες όταν σχολιάζουν αν θα μειωθούν οι τιμές και αν το θέμα δεν θα συρθεί αλλού.

Στην εφημερίδα Αβρούπα, ο υποψήφιος «βουλευτής» με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθηγητής διεθνών σχέσεων Μεχμέτ Χάσγκιουλερ δήλωσε ότι είναι εφικτό το άνοιγμα του «αεροδρομίου» για διεθνείς πτήσεις και υποστήριξε ότι τα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι νομικά.

«Ανυπόστατοι ισχυρισμοί»

Ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του πως η χρήση του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για «εσωτερικά δρομολόγια» μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται στις διαβουλεύσεις με την Αγκυρα για μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

Επισήμανε πως οι τιμές των εισιτηρίων είναι ψηλές τα τελευταία χρόνια, και εξέφρασε λύπη που το ζήτημα της συμπερίληψης των κατεχομένων στο εσωτερικό σύστημα φορολογίας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα των αεροπορικών πτήσεων έχει οδηγήσει σε «ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, θα γίνει επαρχία της Τουρκίας.

Ο κ. Σουτζούογλου είπε πως υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 37 ευρώ «ανάμεσα στις εσωτερικές και στις εξωτερικές πτήσεις όσον αφορά τη φορολογία, και όταν ληφθούν υπόψη τα άλλα έξοδα που πληρώνουν οι αερογραμμές για διεθνείς πτήσεις αυτό το ποσό αυξάνεται και αυτό είναι κάτι που αντανακλάται στις τιμές» που πληρώνουν οι ταξιδιώτες.

Πρόσθεσε πως μια διευθέτηση όπως αυτή που συζητείται θα έχει ως αποτέλεσμα μίνιμουμ έκπτωση 37 ευρώ στις τιμές των εισιτηρίων, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό.

Πηγή: politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας