Καταγγελία Παπανικολάου: «VIP» ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» υπό την καθηγήτρια Αν.Κοτανίδου

789
Καταγγελία Παπανικολάου: «VIP» ΜΕΘ

Συγκεκριμένη καταγγελία για ύπαρξη «VIP» ΜΕΘ έκανε ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου. Η καταγγελία έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δημόσιων αναφορών από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων των υγειονομικών, μεταξύ αυτών και του κ. Παπανικολάου, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο Kontra24 είπε ότι η μια ΜΕΘ για VIP ασθενείς βρίσκεται στην πανεπιστημιακή κλινική του «Ευαγγελισμού» υπό την καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Η τελευταία, η οποία είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα εντατικής θεραπείας, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, είχε διαψεύσει την ύπαρξή τους.

Το σχετικό απόσπασμα από το 1.14” έως το 1.33”:

Η παραπάνω καταγγελία έρχεται σε συνέχεια των δημόσιων καταγγελιών από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, οι οποίοι έκαναν λόγο για προνομιακή μεταχείριση επωνύμων για μια κλίνη σε ΜΕΘ «με θυρωρούς πανεπιστημιακούς καθηγητές, της κυβερνητικής αυλής, που είναι και σύμβουλοι του πρωθυπουργού».

Ο ίδιος ο Π. Παπανικολάου, μιλώντας πάλι στο Kontra, είχε κάνει λόγο για «συγκεκριμένες “καθηγητοπανεπιστημιακές” πτέρυγες κλίνες ΜΕΘ “καβάτζα”».

Στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος είχε καταγγείλει ότι υπήρχαν 47 κλίνες ΜΕΘ κενές. «Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για “ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.”».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ρωτάω επίμονα κάθε μέρα και δεν έχουν απαντήσει ποτέ. Από τους νεκρούς από covid-19 που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα, πόσοι πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε πρόχειρους αναπνευστήρες και κοινούς θαλάμους όντας στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ; Δεν έχουν απαντήσει ποτέ».

Η ανισότητα στην πρόσβαση στις ΜΕΘ καταγράφεται ως κυρίαρχη άποψη και στην κοινωνία. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, το 66% δηλώνει πως η πρόσβαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι ισότιμη και κάποιοι απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Παράλληλα, προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι προκειμένου να παρακάμψει κάποιος την προτεραιότητα αναφορικά με το ποιος θα εισαχθεί τελικά σε ΜΕΘ.

Η πλειονότητα των πολιτών, ακόμη και των ψηφοφόρων της ΝΔ, απορρίπτει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, και τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατυπώθηκε από το βήμα της Βουλής, πως η θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ δεν έχει διαφορές. Το 66% των πολιτών δηλώνει πως σαφώς όσοι περιθάλπονται εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θνητότητας συγκριτικά με όσους περιθάλπονται σε ΜΕΘ. Είναι κάτι εξάλλου, που οι ειδικοί το έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως η μη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο θανάτου. Ειναι χαρκτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις διεθνώς στη θνησιμότητα από κορονοϊό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας