Καστελόριζο: Σάλος από δήλωση Ροζάκη ότι πρόκειται για «απομονωμένο» νησί

1212
καστελόριζο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο λόγω της δήλωσης του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, ότι το Καστελόριζο είναι «απομονωμένο» και «απομακρυσμένο από τη Ρόδο».

Ο κ. Ροζάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΡΗΤΗ TV, δήλωσε ότι το Καστελλόριζο «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης για το Καστελόριζο

Σε απόσπασμα δηλώσεων του κ. Ροζάκη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελλόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε:

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο».

Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν το νησί αποτελεί συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, ο κ. Ροζάκης επανέλαβε ότι το νησί βρίσκεται «σε απόσταση».

Συνεχίζοντας, κι αφότου εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα», ο ίδιος παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα.

«Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων», σημείωσε ο κ. Ροζάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας