Καστέλλι Ηρακλείου: Ψηφίζουν το αεροδρόμιο, αδιαφορούν για τη ζωή μας

1661
ηρακλείου

– Ονομάζουν «διάλογο» το να μας ακούσουν αλλά να μας αγνοήσουν…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔOΣ

Ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι δηλώνουμε ρητά τη διαμαρτυρία μας για την υποτιθέμενη διαδικασία «διαλόγου» που όπως εδώ και 15 χρόνια, ακολουθήθηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  Κατά την ακρόαση φορέων δεν δόθηκε καμία απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα που τέθηκαν με παρρησία από τους παριστάμενους φορείς, έστω και στον απειροελάχιστο χρόνο των 3 λεπτών που διατέθηκαν στον καθένα για ένα θέμα που αφορά καίρια τη ζωή των πολιτών όλης της Κρήτης.

Για άλλη μια φορά το μοντέλο της «διαβούλευσης» που ακολουθήθηκε ήταν «ακούμε τις διαφωνίες σας, δεν απαντάμε σε τίποτα, προχωράμε στις αποφάσεις μας».

Συγκεκριμένα:

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα της Πρωτοβουλίας για το μέγεθος της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής, όχι μόνο των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται αλλά όλου του ελαιοκάμπου της Πεδιάδας. (Ρύπανση 3 εκατομμυρίων δέντρων, βαρέα μέταλλα στο λάδι, απώλεια αγροτικού εισοδήματος 30 εκατ. το χρόνο).

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα του ΤΕΕ-ΤΑΚ για την ελλιπή τεκμηρίωση του έργου (απόκρυψη συγκριτικής μελέτης αξιολόγησης θέσεων, απόκρυψη μελέτης σκοπιμότητας, απόκρυψη οικονομοτεχνικών στοιχείων του έργου, έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης για το έργο).

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τον ελάχιστο χρόνο που διατίθεται για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, για την απουσία καταγραφής των αρχαιολογικών θέσεων στη σύμβαση παραχώρησης (23 στον χώρο του αεροδρομίου και 26 στον συνδετήριο δρόμο) αλλά και για τη μη υποβολή της αρχικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έλεγχο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα του Συλλόγου Εργαζομένων του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» για την τεράστια απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου (μεγαλύτερη και από της Αθήνας) που όπως ειπώθηκε με σαφήνεια, συνεπάγεται δραματική αύξηση του κόστους μεταφοράς επιβατών, αγαθών, εμπορευμάτων και καυσίμων.

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου για το κόστος του νέου αεροδρομίου, και η ανησυχία πως ένα ακριβό αεροδρόμιο θα βλάψει αντί να ωφελήσει τον τουρισμό (και φυσικά θα επιβαρύνει υπέρογκα την τσέπη των μόνιμων κατοίκων της Κρήτης).

– Δεν απαντήθηκε το αίτημα των ιδιοκτητών που χάνουν τη γη τους, για δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους κατοίκους και όχι με βάση το «τρικ» της αναζήτησης μόνο των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως προς τις «copy paste» μελέτες που δικαιολογούν την πολιτική απόφαση για το έργο με λογικές της προηγούμενης εικοσαετίας και για την έλλειψη στρατηγικής μελέτης  για τις συνολικές επιδράσεις του έργου στην οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης, η οποία έχει ήδη τρία αεροδρόμια.

– Δεν απαντήθηκε με στοιχεία το ερώτημα για την απόρριψη του σχεδίου για τον λοξό διάδρομο στο «Νίκος Καζαντζάκης» και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο επέκτασης του υπάρχοντος λοξού διαδρόμου στη στεριά (στην περιοχή της 126 ΣΜ) και λιγότερο προς τη θάλασσα, με βάση τα νέα δεδομένα.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Τη σταθερή και πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο έργο και την απόφασή μας να αντιταχθούμε σε αυτό με κάθε πρόσφορο μέσο. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η ψήφισή της σύμβασης από τη βουλή, αν και επιτυγχάνει τον στόχο της κυβέρνησης να δείξει έργο (εις βάρος μας δυστυχώς) δεν συνεπάγεται την υλοποίηση του αεροδρομίου.

Αγωνιζόμαστε για  την προστασία της περιοχής μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες να ενημερωθούν για τις δραματικές συνέπειες του λανθασμένου και ατεκμηρίωτου έργου στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη τους.

Σε τοπικό επίπεδο, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και μέσω του συνδυασμού «ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ» καλούμε τους δημότες να ψηφίσουν κατά του καταστροφικού έργου με μόνο γνώμονα τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Στην ιστοσελίδα μας www.prosoxiaerodromio.gr δημοσιεύονται όλες οι τοποθετήσεις κατά την ακρόαση των τοπικών φορέων, ο «διάλογος» που ακολούθησε αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών επί του συγκεκριμένου έργου ώστε να βγάλουν όλοι οι πολίτες τα συμπεράσματά τους.

 Δείτε ακόμα:

ΓΕΩ-ΤΕΕ: «Τι θα γίνει αν βρεθούν βαρέα μέταλλα στο λάδι της Πεδιάδας;»

Η νέα πρόταση για τον λοξό διάδρομο στο Ν. Καζαντζάκης

 «Οι Κρητικοί θα κλαίνε μ’ αυτά που θα πληρώνουν στο Καστέλλι»

 ΤΕΕ-ΤΑΚ: Χωρίς τεκμηρίωση το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

 Τουριστικοί Πράκτορες: «Πανάκριβο το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»

 30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΧΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας