Καμτσάτκα : Η μαγευτική χερσόνησος της Ρωσικής Άπω Ανατολής

Ρωσικής

Ορεινή χερσόνησος της Ρωσικής Άπω Ανατολής, απέναντι από την Αλάσκα, η περίφημη Καμτσάτκα εισχωρεί στον Ειρηνικό ωκεανό, διαχωρίζοντας την Οχοτσκική Θάλασσα (προς δυσμάς) από τη Βερίγγειο Θάλασσα (προς ανατολάς).

Με έκταση περίπου 362.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων από βορρά προς νότον και μέγιστο πλάτος περίπου 480 χιλιομέτρων, η Καμτσάτκα είναι μια άκρως σεισμογενής περιοχή, που φημίζεται προπάντων για τα αναρίθμητα ηφαίστειά της.

Κύρια χαρακτηριστικά της ρωσικής αυτής χερσονήσου με την άγρια φυσική ομορφιά είναι τα πολυάριθμα ενεργά ηφαίστεια (τα περισσότερα εξ αυτών στην ανατολική πλευρά της οροσειράς Vostochny) και οι εντυπωσιακές καλντέρες, οι θερμοπίδακες και οι θερμές πηγές (εδώ κατασκευάστηκε ο πρώτος γεωθερμικός σταθμός της Ρωσίας), η πλούσια χλωρίδα (μεταξύ άλλων, καρποφόροι θάμνοι, τεράστια χόρτα και εκπληκτικά αγριολούλουδα) και πανίδα (μεγάλη ποικιλία σολομών, καφέ αρκούδες, κόκκινα καβούρια).

Έξι από τις ηφαιστειακές τοποθεσίες της Καμτσάτκα, που αποτελεί πόλο έλξης για ορειβάτες και περιπατητές, συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δύο μεγάλες οροσειρές, που φέρουν τις ονομασίες Sredinny (Κεντρική) και Vostochny (Ανατολική), εκτείνονται κατά μήκος της χερσονήσου, φθάνοντας σε μέγιστο ύψος 4.750 μέτρων στο ηφαίστειο Klyuchevskaya.

Η κοιλάδα μεταξύ αυτών των οροσειρών καταλαμβάνεται σε μεγάλη έκταση από τον ποταμό Καμτσάτκα.

Τα εδάφη πλησίον της δυτικής ακτογραμμής της χερσονήσου Καμτσάτκα είναι πεδινά, με πολλούς ποταμούς και ελώδεις εκτάσεις, ενώ στην ανατολική ακτογραμμή εναλλάσσονται ανοιχτοί κόλποι και απόκρημνες χερσόνησοι.

Το κλίμα της χερσονήσου είναι ψυχρό, με παρατεταμένους – δριμείς χειμώνες και υγρά – δροσερά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία για την Καμτσάτκα κυμαίνεται μεταξύ -17  και +15 βαθμών Κελσίου.

Στην Καμτσάτκα απαντά ως επί το πλείστον η φυτική διάπλαση της τούνδρας με βρύα, λειχήνες και συστάδες σκλήθρων. Ειδικότερα, στα εδάφη της κοιλάδας μεταξύ των δύο μεγάλων οροσειρών της χερσονήσου κάνουν την εμφάνισή τους σημύδες και αγριόπευκα, λεύκες και ιτιές.

Η μόνη σημαντική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της χερσονήσου είναι η αλιεία, προπάντων η αλίευση καβουριών στις ακτές.

Η γεωργική δραστηριότητα είναι περιορισμένη (πατάτες, λαχανικά), ενώ εκτρέφονται βοοειδή και τάρανδοι.

Στις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων περιλαμβάνονται, επίσης, η υλοτομία και ο τουρισμός.

Κύριο οικιστικό κέντρο της Καμτσάτκα είναι το λιμάνι Πετροπαβλόφσκ (Petropavlovsk-Kamchatsky), που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου.

Οι περισσότεροι των κατοίκων είναι Ρώσοι, ενώ στη χερσόνησο διαβιούν επίσης αυτόχθονες Koryak, Chukchi και Kamchadal.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο ανήκουν στον ταξιδευτή και φίλο Γιάννη Παπακώστα.

**Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας