Κίνα: Νέα αντίμετρα, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς τον Σεπτέμβριο

731
κίνα

Το Πεκίνο θα αντιδράσει εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει στα σχέδια της να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μία κίνηση που «εκτροχιάζει» τις προσπάθειες επίλυσης των διμερών διαφορών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.

Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τονίζοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα «παραβιάσουν τη συναίνεση» που συμφώνησαν οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Το υπουργείο, πάντως, δεν διευκρίνισε σε ποια αντίμετρα θα προχωρήσει.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας ουσιαστικά το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γραφείο της εμπορικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ (USTR) ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή δασμών στο 60% των προϊόντων για να μην επηρεαστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον θα καθυστερήσει, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τους δασμούς σε ορισμένα είδη παιχνιδιών, ένδυσης και υποδημάτων, σε κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και βιντεοπαιχνίδια.

Ο εμπορικός πόλεμος στον οποίον έχουν εμπλακεί ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο. Τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το εμπορικό έλλειμμα, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας