Ιταλία: Μετά το πραξικόπημα παιχνίδια προεκλογικής τακτικής ανάμεσα σε Di Maio και Salvini

1628
ιταλία

Την πρόθεσή του να μην θα βιαστεί να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση εξέφρασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του ιταλού προέδρου, Sergio Mattarella.

Όπως δήλωσε στο Reuters η ίδια πηγή, με την κίνηση αυτή ο Cotarelli επιδιώκει να δώσει χρόνο στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια «πολιτική» κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως, τη Δευτέρα, ο Mattarella έδωσε εντολή στον Cotarella να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια λίστα με υπουργούς, ενώ όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει πως δεν θα του έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο Mattarella και ο Cotarelli συναντήθηκαν την Τετάρτη και αποφάσισαν να μην πιέσουν τα πράγματα για να διευκολύνουν τον σχηματισμό μιας πολιτικής κυβέρνησης, σημείωσε η πηγή.

Έκκληση από Ντι Μάιο στη Λέγκα για τον Savona

Έκκληση στη Λέγκα του Βορρά προκειμένου να μην επιμείνει στην επιλογή του Paolo Savona ως υπουργού Οικονομικών, ώστε να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, απευθύνει το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Οι «πεντάστεροι» και η Λέγκα πρότειναν τον Savona να ηγηθεί του βασικού υπουργείου σε έναν συνασπισμό που φαινόταν έτοιμος να αναλάβει την εξουσία την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε βέτο στην επιλογή αυτή, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα.

«Ας βρούμε κάποιον του ίδιου διαμετρήματος με τον Σαβόνα, ο οποίος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από άλλο υπουργείο» δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων,Luigi Di Maio με ανάρτησή του στο Facebook μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Mattarella.

«Αν η Λέγκα συμφωνεί… μπορούμε ακόμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Αρνητικός ο Salvini

Με αρνητικό τρόπο αντέδρασε, ωστόσο, στην πρόταση του Ντι Μάιο ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση, θα δούμε τις επόμενες ώρες. Αν κάποιος είναι τερματοφύλακας, πρέπει να παίξει ως τερματοφύλακας, αν κάποιος είναι επιθετικός, πρέπει να παίξει ως επιθετικός» υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, σε δηλώσεις που έκανε προς τους υποστηρικτές του κόμματος του, κάνοντας έμμεση αναφορά στην πρόταση των Πέντε Αστέρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας