Ισόβια στον ουζμπέκο φανατικό ισλαμιστή που σκόρπισε τον θάνατο στη Στοκχόλμη

1286
ισόβια

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Στοκχόλμης ο άνδρας που στις αρχές του προηγούμενου μήνα επιτέθηκε με το φορτηγό του κατά πλήθους στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τρεις Σουηδούς, έναν Βρετανό και ένα κορίτσι από το Βέλγιο μόλις 12 ετών. 

Πρόκειται για τον 40χρονο Ραχμάτ Ακίλοφ από το Ουζμπεκιστάν ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη χώρα και αφού προσχώρησε στην «ιδεολογία» του «Ισλαμικού Κράτους» και ορκίστηκε πίστη σε αυτό, στις 7 Απριλίου αποφάσισε με ένα φορτηγό να πραγματοποιήσει ενέργεια αυτοκτονίας, βάζοντας ως στόχο περίπου 130 άτομα που βρίσκονταν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Στη δίκη του ο Ακίλοφ, ο οποίος είναι μάλιστα και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ισχυρίστηκε πως για την ενέργεια του αυτή είχε λάβει το «ok» από τους εκπροσώπους του «Ι.Κ.» στο Ιράκ και τη Συρία ωστόσο για την υπόθεση ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης από την ίδια την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση.

Ο 40χρονος φονταμενταλιστής φέρεται να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Κυνικός κατά την απολογία του ο Ραχμάτ Ακίλοφ δεν δίστασε να πει πως «είχε σκοπό να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε ώστε να σπείρει το φόβο στους σουηδούς και να αναγκάσει τη χώρα να μη συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους», προσθέτοντας πως αυτό το έκανε επειδή «η καρδιά του και η ψυχή του πονούσαν για εκείνους που υπέφεραν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς».

«Απογοητεύτηκε» από την ποινή ο δράστης

Το δικαστήριο της Στοκχόλμης έκρινε ένοχο τον Ακίλοφ για πέντε ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα και 119 απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν στον πεζόδρομο.

Ο δικηγόρος του, Γιόχαν Έρικσον, είπε πως ο εντολέας του «απογοητεύτηκε» από την ποινή και εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Ο Ακίλοφ έφτασε στη Σουηδία το 2014. Τον αμέσως επόμενο χρόνο προσπάθησε να περάσει στη Συρία, μέσω Τουρκίας, αλλά συνελήφθη και στάλθηκε πίσω στη Σουηδία. Στη δίκη του, που κράτησε περίπου τρεις μήνες, δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για την πράξη του. “Ο Αλλάχ θα κρίνει αν πράξαμε σωστά ή λάθος”, επαναλάμβανε.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να απελαθεί πίσω στο Ουζμπεκιστάν, όταν και αν αποφυλακιστεί.

Στην πράξη, όσοι καταδικάζονται σε ισόβια –τη βαρύτερη ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας στη Σουηδία– εκτίουν κατά μέσο όρο 16 χρόνια στη φυλακή πριν αποφυλακιστούν.

*Πηγή: write-in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας