Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

880
σεισμός

Ισχυρός σεισμός  μεγέθους 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ανατολική Τουρκία στην πόλη Elagiz.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Στην περιοχή εκτυλίσσονται σκηνές πανικού με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ από τις πρώτες εικόνες φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει κτίρια.

«Είμαστε σε επαφές μ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις αρχές διάσωσης σε κάθε επαρχία» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος γνωστοποίησε την ύπαρξη τουλάχιστον τεσσάρων νεκρών.

Μέχρι στιγμής άγνωστος είναι ο αριθμός των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει. Άγνωστος είναι και ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Capture

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα. 

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν πως κτήρια έχουν καταρρεύσει.

https://twitter.com/emreulus1903/status/1220779086299238402

Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

https://twitter.com/Biz10TV/status/1220770577700524032

https://twitter.com/eha_news/status/1220772057107091459

https://twitter.com/SaadAbedine/status/1220772856923074564

Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της ανατολικής Ανατολίας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

elazig

Η περιοχή του Elagiz βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Elagiz, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτή είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

Φόβοι από τον Λέκκα για πολλές ζημιές 

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

Η Ελλάδα έτοιμη για αποστολή βοήθειας στην Τουρκία

Τη συμπαράστασή της προς τον τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό δηλώνει η Ελλάδα που βρίσκεται σε ετοιμότητα για να την εκφράσει και εμπράκτως, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση που δοκιμάζονται.

Σε ετοιμότητα για αποστολή κλιμακίων της ΕΜΑΚ

Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε, επίσης, την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.

Επιπλέον, επικοινώνησε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο συνεννοήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ ώστε να μεταβούν στην Τουρκία, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Ο Ν. Δένδιας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ενημερώνει για τις συναφείς εξελίξεις.

Η πρώτη χώρα που επικοινώνησε με την Αγκυρα

Την επικοινωνία των δύο υπουργών επιβεβαιώνει και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο με έκτακτη ενημέρωση αναφέρει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν.

Μάλιστα, η Ελλάδα φέρεται να είναι η πρώτη χώρα που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης προς στην Τουρκία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας