Ιστορικός περίπατος και συζήτηση για τα Δεκεμβριανά στην Καισαριανή, 20/5 με τον ιστορικό και συγγραφέα Μενέλαο Χαραλαμπίδη

2260
περίπατος

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ιστορικό περίπατο με ελεύθερη συμμετοχή και θέμα τις μάχες που σημειώθηκαν στην Καισαριανή κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών οργανώνει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Στόχος του περιπάτου είναι να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της σφοδρότερης στρατιωτικής σύγκρουσης που έζησε στη μακρόχρονη ιστορία της η Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, με στάσεις σε κτίρια και σημεία όπου έγιναν οι μάχες, θα γίνει αναφορά στα παρακάτω:

  • Από την Κατοχή στα Δεκεμβριανά. Πολιτικές επιδιώξεις ΕΑΜ, Βρετανών και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

  • 7 Δεκεμβρίου: Η πρώτη γενική επίθεση του ΕΛΑΣ στο ανατολικό μέτωπο κατά της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Γουδί.

  • 18 Δεκεμβρίου: Η επίθεση αντιπερισπασμού της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καισαριανή προς υποστήριξη της επίθεσης των βρετανικών δυνάμεων για την εκκαθάριση της λεωφόρου Συγγρού.

  • 29 Δεκεμβρίου: Η πρώτη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Οι συγκρούσεις σε Παγκράτι, Άλσος Συγγρού και Άγιο Νικόλαο Καισαριανής.

  • 29 Δεκεμβρίου: Η δεύτερη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Ο βομβαρδισμός της Καισαριανής, οι απώλειες των αμάχων και οι συγκρούσεις στην περιοχή του Σκοπευτηρίου.

Στόχος του περιπάτου είναι να γίνουν γνωστά στο κοινό παλιότερα και νεότερα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας για τα Δεκεμβριανά.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί αυτής της Κυριακής, 20 Μαΐου 2018, με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Καισαριανής (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως) και θα ολοκληρωθεί με τελευταία στάση το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα ακολουθήσει – στο Δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), αίθουσα του οποίου παραχώρησε ευγενικά ο Δήμος Καισαριανής γι’  αυτό το σκοπό – προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τις μάχες των Δεκεμβριανών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και συζήτηση.

Οι περίπατοι που οργανώνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης έχουν πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η προσθήκη – για πρώτη φορά! – συζήτησης με τους συμμετέχοντες στο παρόν πρόγραμμα μετατρέπει τον μεθαυριανό περίπατο σε μια πειραματική κι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία!

Νάντια Βαλαβάνη   

 

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας δύο βιβλίων για τη δεκαετία του ’40: «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (2012) και «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας» (2014). Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί κατακτητές. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας