Συνδικάτο ΙΓΜΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ | Παρασκευή 18 Μάη και ώρα 13.00

2217
ΙΓΜΕ

Πενήντα (50) ημέρες πριν τη λήξη της τροπολογίας 4480/2017 (αρ.5), η οποία επιτρέπει στο ΙΓΜΕ να κινεί τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και γενικότερα τη χρηματοδότησή του μέσω της τράπεζας Αττικής, από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έχει υλοποιηθεί καμιά ενέργεια για να βρεθεί ή έστω να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τηνάρνηση του Υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ κατά την αποχώρησή τους, ενώ σήμερα υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τέτοιες οφειλές του Ινστιτούτου, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός ΠΕΝ συνεχίζει να αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και, από ότι πληροφορούμαστε, ετοιμάζει σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ, νομικό κατασκεύασμα για αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος, πιθανότατα σε ΝΠΔΔ, με μόνο προφανή στόχο να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον την πληρωμή των οφειλών του ΙΓΜΕ στους εργαζομένους. Για αυτές τις κινήσεις δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εργαζόμενους, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση και εμπλοκή σε συζήτηση για αυτό. Το Δ.Σ. του ΙΓΜΕ αρνήθηκε πρόταση του Συνδικάτου να συζητήσει το θέμα και να τοποθετηθεί, στέλνοντας και αυτή τη συζήτηση στις καλένδες.

Τονίζουμε άλλη μια φορά ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου λειτουργίας του ΙΓΜΕ θα είναι καταστροφική για το Ινστιτούτο, καθώς συνεπάγεται λειτουργικές και οργανωτικές μεταβολές που στην καλύτερη περίπτωση θα καταστήσουν ανενεργό το ΙΓΜΕ το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την προσαρμογή σε νέο πλαίσιο, ακυρώνοντας στην ουσία τη δυνατότητα εκτέλεσης τόσο των έργων ΕΣΠΑ που έχουν αρχίσει να εκτελούνται, όσο και όλων των έργων, ανταγωνιστικών ΕΕ, ΠΔΕ και Υπέρ Τρίτων που σήμερα εκτελεί το ΙΓΜΕ. Στη χειρότερη δε περίπτωση, το ΙΓΜΕ θα μετατραπεί στο «μικρό και ευέλικτο» φορέα που σχεδίαζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με μόνο ρόλο το συντονισμό της ανάθεσης ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων σε τρίτους.

Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ επιμένει ότι το ΙΓΜΕ πρέπει να παραμείνει ΝΠΙΔ, ότι ο μόνος άμεσος και ασφαλής τρόπος διευθέτησης του προβλήματος των οφειλών είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπ. Οικονομικών και των ενδιαφερομένων μερών (εργαζόμενοι εν ενεργεία και αποχωρήσαντες), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη εξωδικαστική λύση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα, στη λογική και κατεύθυνση που έχει ήδη υποδείξει το Υπουργείο Εργασίας.

Στην ίδια στασιμότητα βρίσκεται και το πρόβλημα της παράνομης παρακράτησης από τους μισθούς των εργαζομένων 100.000€ κάθε μήνα, όπου ο Υπουργός ΠΕΝ είχε δεσμευτεί στις αρχές Μαρτίου να προχωρήσει τη διαδικασία άρσης της παρακράτησης, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Στα παραπάνω, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες η άρνηση των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΝ να εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτης (!!!) δίμηνης χρηματοδότησης του ΙΓΜΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 και η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να αντιμετωπίσει το θέμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν η επιχορήγηση δεν εκταμιευτεί μέχρι την Τρίτη 22/5/2018, οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς μισθό.

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έχουν αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρώτη, άμεση ενέργεια στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ, την Παρασκευή 18/5/2018.

Καλούμε όλους όσους έχουν μέχρι σήμερα συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για το ΙΓΜΕ και τα δικαιώματά μας, να το κάνουν και αυτή τη φορά, με την ενεργή στήριξη και συμμετοχή τους στην κινητοποίησή μας, την Παρασκευή 18/5/2018 και ώρα 13.00, έξω από το ΥΠΕΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας