Αίσχος: Ουκρανός δημοσιογράφος συλλαμβάνεται και δικάζεται επειδή… διαφωνεί με το καθεστώς του Κιέβου!

1981
ουκρανός

Την περασμένη Τρίτη 15/5, ημέρα κατά την οποία στην γειτονική Ρωσία γίνονταν τα εγκαίνια της Γέφυρας της Κριμαίας, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti Ukraina, θυγατρικού του κρατικού ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, το απέκλεισε επικοινωνιακά κόβοντας όλες τις διαδικτυακές και δορυφορικές συνδέσεις του και προέβη στην σύλληψη δύο Ουκρανών δημοσιογράφων, του Kirill Vyshinskiy (Κιρίλ Βισίνσκι), αρχισυντάκτη του πρακτορείου και του Alexandr Borodin (Αλεξάντρ Μποροντίν) χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον τους. Οι δύο δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν αρχικά στα κεντρικά γραφεία της ουκρανικής Ασφάλειας για ανάκριση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Kirill Vyshinskiy, μεταφέρθηκε μυστικά στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, δηλαδή σε απόσταση 547 χιλιομέτρων από το Κίεβο και προσήχθη σε δίκη με την έωλη κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Το μόνο του «αδίκημα» είναι, στην πραγματικότητα, ότι οι πολιτικές του απόψεις είναι ριζικά αντίθετες με αυτές του χουντικού καθεστώτος του Κιέβου. Εάν καταδικαστεί, απειλείται με κάθειρξη 15 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο της Χερσώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του Kirill Vyshinskiy για 2 μήνες, μέχρι την διεξαγωγή της δίκης. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ουκρανού δημοσιογράφου, Andrey Domanskiy, δήλωσε ότι θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης αυτής, ενώ παρατήρησε ότι ο Kirill Vyshinskiy ουσιαστικά διώκεται για τις ιδέες του και για την αντίθεσή του προς το χουντικό καθεστώς του Κιέβου.

Ο ίδιος ο Kirill Vyshinskiy κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι η κατηγορία εναντίον του περί δήθεν «εσχάτης προδοσίας» είναι παντελώς αστήριχτη και αποτελεί μέτρο διάκρισης εναντίον του ως επαγγελματία δημοσιογράφου.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ήδη εκφράστηκαν καταδικαστικά προς τις πράξεις των ουκρανικών Αρχών η Διεθνής Ομοοσπονδία Δημοσιογράφων και η Επιτροπή Ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της «πολιτισμένης Δύσης» ποιούν μέχρι τώρα, επιεικώς, «την νήσσαν»…

Την άμεση απελευθέρωση του Kirill Vyshinskiy ζήτησαν από την πλευρά τους τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Κρατική Δούμα (Βουλή) της Ρωσίας, ενώ η διευθύντρια του ειδησεογραφικού κονσόρτσιουμ RIA Novosti – Russia Today, Margarita Simonyan, δήλωσε ότι η διοίκηση του πρακτορείου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή απελευθέρωση του συνεργάτη του και θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την νομική του υπεράσπιση ενώπιον της ουκρανικής «δικαιοσύνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας