Ένταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ λόγω Huawei!

1774
huawei

Μετά από μήνες αβεβαιότητας για το θέμα της αξιοπιστίας του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της κινεζικής Huawei σε δίκτυα 5G, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της χρήσης του, με κάποιους περιορισμούς.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το BBC, η κίνηση αυτή αναμένεται να το φέρει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που πιέζουν άλλες χώρες να απαγορεύσουν τη χρήση του για λόγους ασφαλείας, καθώς και με την Αυστραλία, που πέρυσι απαγόρευσε την χρήση εξοπλισμού 5G της Huawei στα δίκτυά της, όπως και της ZTE.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η Τερέζα Μέι φέρεται να είναι διατεθειμένη να δώσει στην κινεζική εταιρεία το πράσινο φως, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι σύμβουλοί της απορρίπτουν το ενδεχόμενο κινεζικής κυβερνοεπίθεσης στο μέλλον. Απεναντίας, είναι ένα ενδεχόμενο που απασχολεί πολλούς, και έτσι προκύπτουν οι περιορισμοί που αναμένεται να επιβληθούν στην χρήση του στα βρετανικά δίκτυα, ώστε να είναι, σε κάθε περίπτωση, ασφαλείς κάποιες ζωτικής σημασίας υποδομές.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με προεδρεύουσα την Τερέζα Μέι, συνεδρίασε για το θέμα της Huawei τη Μ. Τρίτη, και πηγή του χώρου της ασφαλείας είπε στο Reuters πως η Βρετανία θα αφήσει έξω την εταιρεία από κάποια βασικά τμήματα του δικτύου 5G, ενώ η πρόσβαση σε μη βασικά τμήματα θα είναι περιορισμένη. Μία δεύτερη πηγή το επιβεβαίωσε αυτό- ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι πηγές μίλησαν ανώνυμα.

«Είναι απαραίτητο να επιτύχουμε ισορροπία, διασφαλίζοντας πως τα δίκτυά μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να είναι ασφαλή από παρεμβάσεις από οποιαδήποτε πηγή- αλλά ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστικά» είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ. «Όπου οι ειδικοί ασφαλείας μας μας λένε ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρηθεί η ασφάλεια, είτε σε δίκτυα είτε σε εγκαταστάσεις,, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο δαπανηρές λύσεις, τότε θα έπρεπε να εξετάσουμε προσεκτικά τις επιλογές αυτές».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, απαράδεκτα και ψυχροπολεμικά, πως η τεχνολογία της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για διεξαγωγή κατασκοπείας από την Κίνα, κάτι που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά. Το 5G, το οποίο θα παρέχει πολύ υψηλότερες ταχύτητες, και θα αποτελέσει «θεμέλιο» για πολλές βιομηχανίες και δίκτυα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες από τη δημιουργία του Ίντερνετ μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ προβληματίζονται πως ενδεχόμενη κυριαρχία στον τομέα του 5G θα παρείχε στην Κίνα ένα επικίνδυνο πλεονέκτημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν ισορροπίες, δεχόμενες αφενός ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, μη επιθυμώντας, αφετέρου, να χειροτερέψουν τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα.

Η Huawei επιδοκίμασε αυτές τις κινήσεις από πλευράς του Λονδίνου, αν και υπουργοί προειδοποιούσαν πως δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση. Ωστόσο, εκτιμάται πως ένας τέτοιος ενδεχόμενος βρετανικός συμβιβασμός θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για να κινηθούν ανάλογα και άλλες χώρες της Δύσης, εν μέσω της εν λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη της αποκαλούμενης «συμμαχίας»/ συμφώνου διαμοιρασμού πληροφοριών Five Eyes. Τα άλλα δύο μέλη είναι η Νέα Ζηλανδία– η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού 5G της Huawei ενώ συνεχίζει να αξιολογεί τους κινδύνους- και ο Καναδάς, που αμφιταλαντεύεται. Ως εκ τούτου, μια τέτοια κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να προέτρεπε τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά να προβούν σε ανάλογες ενέργειες, στέλνοντας ένα ευρύτερο μήνυμα σε άλλες χώρες ότι δεν υπάρχει λόγος για συνολική απαγόρευση. Πάντως, από πλευράς της, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται δυσαρεστημένη από μια τέτοια προοπτική, προειδοποιώντας πως, εάν τα δίκτυα κριθούν μη ασφαλή, θα υπάρχει πρόβλημα στην ανταλλαγή πληροφοριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας