Ιράν: Τοξικό νέφος καλύπτει την Τεχεράνη–Λουκέτο στη χώρα

1274
τοξικό

Συστάσεις δόθηκαν στους νέους και στους ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα να μην βγουν από τα σπίτια τους

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν λόγω της ατμοσφαρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του Ιράν, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τεχεράνη, η οποία έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο τοξικού καπνού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Λόγω αυξημένης ρύπανσης της ατμόσφαιρας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επαρχίας της Τεχεράνης θα είναι κλειστά», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Μοχαμάντ Ταγκιζαντέχ, σύμφωνα με το Irna

Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν, παρατείνοντας το κλείσιμο που αποφάσισαν το Σάββατο και το οποίο επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σήμερα, ένα πυκνό γκρίζο σύννεφο συνέχιζε να περιβάλει την ιρανική πρωτεύουσα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καλύπτοντας πλήρως την οροσειρά Αλμπόρτζ.

«Όλα τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης (…), εκτός των περιοχών Φιρουζκούχ και Νταμαβάντ, θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιραβάν Μοχσενί-Μπάντπεϊ.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις «η πυκνότητα των ρύπων» θα «αυξηθεί στις μητροπόλεις».

Το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας απόγευμα, η συγκέντρωση σωματιδίων (PM2,5) ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 147 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο air.tehran.ir.

Το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν εξαπλάσιο από τα μέγιστα επίπεδα των 25μg/m3 κατά μέσο όρο εντός 24 ωρών, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση κορυφώνεται στην Τεχεράνη, ένα αστικό κέντρο με πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400-1800 μέτρων, λόγω του φαινομένου της «θερμοκρασιακής αναστροφής»: ο ψυχρός αέρας σε μεγάλο υψόμετρο εμποδίζει τον ζεστό και μολυσμένο αέρα να διαλυθεί.

Στην επαρχία Αλμπόρτζ (βόρεια), τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά για την εβδομάδα, έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή κυβερνήτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το μέτρο στοχεύει στο να εμποδίσει την κυκλοφορία των σχολικών λεωφορείων και να αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών στη ρύπανση.

Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης είχαν κλείσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου για τους ίδιους λόγους.

Όμως, το να κλείνουν τα σχολεία «δεν βοήθησε στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Τεχεράνη», έγραψε σήμερα η εφημερίδα Donya-e Eqtesad, κάνοντας λόγο για το «μικρότερο αναγκαίο μέτρο» που οι αρχές μπορούσαν να πάρουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιρανικός Τύπος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κάθε χρόνο 30.000 θανάτους στο Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας