Ινδία: Διαδηλώσεις κατά του νόμου για υπηκοότητα, παρά την απαγόρευση

789
ινδία

Παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Ινδία κατά του νόμου που αποκλείει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες από το δικαίωμα απόκτησης της ινδικής υπηκοότητας.

Χθες, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ το άρθρο που απαγορεύει κάθε συνάθροιση περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως σε πολλές συνοικίες του Νέου Δελχί, της Χάιντεραμπάντ, της Τσενάι καθώς και σε ολόκληρη τη Μπενγκαλόρ, την Αχμενταμπάντ και τη Μανγκαλόρ.

Εξάλλου οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σε πολλά κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νόμου αυτού έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Παρά την απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις κυρίως από φοιτητές, κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο Νέο Δελχί συνελήφθησαν οι διαδηλωτές που ήθελαν να συμμετάσχουν σε πορεία κοντά στο Κόκκινο Οχυρό, ενώ η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές και την πόλη Μπανγκαλόρ.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελεί το 14% του 1,3 δισεκατομμυρίου του πληθυσμού της Ινδίας, διαρκεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά κινήματα που έχει αντιμετωπίσει η ινδουιστική, εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ινδικό κοινοβούλιο, διευκολύνει την παροχή της ινδικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι προάγει τις διακρίσεις και είναι αντίθετος στο σύνταγμα της Ινδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας