Αρμενία: Εκλογές με Πασινιάν ή με προσωρινή κυβέρνηση;

795
Πασινιάν ή με προσωρινή κυβέρνηση

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ελπίζοντας ότι θα περιορίσει τις ασφυκτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης που απαιτούν την άμεση παραίτησή του, αποφάσισε να παίξει το “χαρτί” των πρόωρων εκλογών. Αν και έχει καλέσει την ενωμένη αντιπολίτευση για διαβουλεύσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, δεν είναι σίγουρο στο κατά πόσο μπορεί να επέλθει μια συμφωνία. Ο Πασινιάν από τις 10 Νοεμβρίου που υπέγραψε την συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε persona non grata στη χώρα του.

Η αρμενική ενωμένη αντιπολίτευση των δεκαέξι κομμάτων επιμένει να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον κοινής αποδοχής πρώην πρωθυπουργό Βατζέν Μανουκιάν, ώστε να διεξάγει τις πρόωρες εκλογές. Το ακανθώδες αυτό σημείο αναμένεται να καθορίσει αν ο Πασινιάν και η ενωμένη αντιπολίτευση θα καταφέρουν να συμφωνήσουν. Ο Πασινιάν εμφανίζεται, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, αντίθετος στο να γίνουν οι πρόωρες εκλογές από προσωρινή κυβέρνηση. Επιδιώκει να επιβλέψει η κυβέρνησή την εκλογική διαδικασία, ενώ η αντιπολίτευση το αποκλείει διότι ανησυχεί για εκλογική νοθεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι Πασινιάν με ανάρτησή του στο Facebook, ανάφερε «μπορώ να παραιτηθώ από το αξίωμα του πρωθυπουργού μόνο εάν το αποφασίσουν οι πολίτες… Εάν ο λαός επιβεβαιώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, είμαι επίσης έτοιμος να συνεχίσω να ηγούμαι της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα: διεξάγοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

Ο Πασινιάν εκμεταλλεύεται το γεγονός των πρόωρων εκλογών για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να σχεδιάσει τη στρατηγική του. Η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει τις μαζικές διαμαρτυρίες με το παλαιό καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ένα βίντεο με τους πολίτες που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, αναγνωρίζει πολλούς από αυτούς, ως υποστηρικτές της πρώην κυβέρνησης του Σερζ Σαρκιζιάν. Ο Πασινιάν ηγήθηκε της “βελούδινης” επανάστασης του 2018, που ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαρκιζιάν, με κατηγορίες για διαφθορά.

Η αντιπολίτευση που έχει ενωθεί στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργου και υπουργού Άμυνας, του 74χρόνου Βατζέν Μανουκιάν, δεν έχει να επιδείξει ένα νέο ηγέτη. Ο Μανουκιάν, οποίος είναι πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης, έγινε πρωθυπουργός στις 13 Αυγούστου 1990, αλλά παραιτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1991. Μετά την ανεξαρτησία της Αρμενίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, εξελέγη τρεις φορές στο κοινοβούλιο, αλλά και διεκδίκησε και τον προεδρικό θώκο της χώρας του.

Αγώνας επιβιώσης

Τον Οκτώβριο του 1992 διορίστηκε υπουργός Άμυνας και κατά τη θητεία του σχηματίστηκε ο τακτικός Αρμενικός Στρατός, ο οποίος πέτυχε και μια σειρά στρατιωτικών νικών στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλη η ηγετική ομάδα της αντιπολίτευσης έχει θητεύσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρμενία.

Ο Πασινιάν μέχρι στιγμής αντέχει και διαχειρίζεται την κατάσταση εκμεταλλευόμενος, το γεγονός ότι η ενωμένη αντιπολίτευση δεν έχει κεφαλοποιήσει τη μαζική δυσαρέσκεια των πολιτών.  Η κοινή γνώμη απλά επιδιώκει την πτώση του. Ο πρωθυπουργός από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις του και τις κινήσεις, δείχνει ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την εξουσία και ότι αναζητεί τρόπους να εξαντλήσει τη θητεία του.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι η πολιτική του επιβίωση του Πασινιάν εξαρτάται από τις διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στρατηγική του έχει στόχο την αύξηση της ρωσικής στρατιωτική παρουσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και την πλήρη υπαγωγή της Αρμενίας στη ρωσική σφαίρα επιρροής, χωρίς όμως να αποξενώσει τη Μόσχα από την κυβέρνηση του Μπακού. Ο Πασινιάν για να επιβιώσει θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική ενίσχυσης των σχέσεων της Αρμενίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας