Η Rossiyskaya Gazeta («RG») για την δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη

2168
πλειστηριασμοί

Ηγέτης του ελληνικού κόμματος κατηγορεί τις αρχές για πολιτική δίωξη

Του Alexandr Gasyuk (Αθήνα)

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην συνοδοιπόρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τώρα επικεφαλής αριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος, το οποίο υποστηρίζει ανοιχτά τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, βρέθηκε διωκόμενος από την ελληνική Ασφάλεια. Ο επικεφαλής του κόμματος «Λαϊκή Ενότητα», το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές για «αντικοινωνικά μέτρα» και το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην «φιλοαμερικανική» γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας, κλήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Αστυνομία, κατηγορούμενος για άσκηση σωματικής βίας έναντι των «οργάνων της τάξης» και για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, απέρριψε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε, ότι μετά από την κλήση που έλαβε από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της ΕΛ.ΑΣ ένιωσε ότι διώκεται «όπως στα χρόνια της δικτατορίας των “μαύρων” συνταγματαρχών» (σημ. «RG»: του καθεστώτος της ακροδεξιάς στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα κατά τα έτη 1967-1974).

«Είναι τραγικό, όχι για μένα, αλλά για την χώρα μας, το γεγονός ότι εγώ, επικεφαλής ενός δημοκρατικού κόμματος κατά την μεταδικτατορική περίοδο, καλούμαι στην Αστυνομία με πολιτικές κατηγορίες», δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», προσθέτοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις αντιδραστικές ενέργειες των ελληνικών αρχών εναντίον των δημοκρατικών κινημάτων και ελευθεριών.

Το στέλεχος της «Λαϊκής Ενότητας», Κώστας Ήσυχος, σε συζήτηση που είχε με την «RG» σημείωσε, ότι  οι ενέργειες της ελληνικής Αστυνομίας είναι «πρωτοφανείς» και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας για «σχεδιασμένες πράξεις τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».

«Η δίωξη που ασκήθηκε κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της δικαιοδοσίας της ελληνικής Αστυνομίας. Εδώ γίνεται λόγος όχι για μια συνηθισμένη ποινική δίωξη, αλλά για μια καθαρά πολιτική δίωξη από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εναντίον ενός πολιτικού αρχηγού και ενεργού αγωνιστή για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στη χώρα, τουλάχιστον μετά το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά την επταετή δικτατορία των «μαύρων συνταγματαρχών», ανέφερε ο Κώστας Ήσυχος.

Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που αποκόπηκε το 2015 από το κυβερνών έως σήμερα κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας σοβαρότατων πολιτικών και ιδεολογικών διαφωνιών και σήμερα ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τυφλή υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών της Αθήνας αλλά και για την πιστή εφαρμογή όλων των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που της φόρτωσαν (στμ: οι δανειστές) και τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επώδυνα για την ελληνική κοινωνία.

Ειδικότερα, τα μέλη και οι φίλοι αυτής της αντιπολιτευόμενης παράταξης συμμετείχαν στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών, που είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια και βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής, κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα και της περικοπής μισθών και συντάξεων μετά από απαίτηση της «Τρόικας» των δανειστώνΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ.

Εκτός των παραπάνω, ο Λαφαζάνης στις αρχές Σεπτεμβρίου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την «ουσιαστική κατάληψη» της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, όπου στα πλαίσια της ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, κατέφθασαν δεκάδες πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» επέκρινε ανοιχτά τα πρόσφατα εχθρικά βήματα της Αθήνας προς τη Μόσχα (στμ: η αναφορά γίνεται στην πρόσφατη υπόθεση της απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα) και δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη Ρωσία».

Όπως δήλωσαν στην «RG» στελέχη της «Λαϊκής Ενότητας», «η παράταξή μας δεν φοβάται τις πολιτικές διώξεις, οι οποίες δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες των αγωνιστών της για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών», ενώ υπογράμμισαν ότι, μεταξύ πολλών άλλων, την υποστήριξή τους προς τον επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» εξέφρασαν δύο θρυλικές μορφές στην Ελλάδα, ο βετεράνος αντιστασιακός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εθνικός ήρωας της Ελλάδας Μανώλης Γλέζος και ο παγκοσμίως γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

*Πηγή: Rossiyskaya Gazeta (rg.ru), 28/9/2018.

**Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας