Η σκιά μιας νέας ύφεσης κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια

1041
ύφεσης

Oι φόβοι για μια νέα ύφεση κυρίευσαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη Wall Street σε χαμηλά σχεδόν τριών μηνών και τον Dow να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά κάτω από το όριο των 25.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 8 Φεβρουαρίου. Στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες πάνω από 1% για τους βασικούς δείκτες.

Στη Νέα Υόρκη η αντιστροφή της καμπύλης των ομολογιακών αποδόσεων -μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη ύφεσης- έστρεψε τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια και μακριά από τις αγορές μετοχών.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.126,41 μονάδες, με πτώση 221,36 μονάδες ή -0,87%, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας τις 7.547,31 μονάδες, με πτώση 60,04 μονάδων ή -0,79%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε κατά 19,37 μονάδες (-0,69%) και έκλεισε στις 2.783,02 μονάδες.

Αρνητική η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη νέα κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε σε χαμηλά δυόμισι μηνών, με πτώση 1,4%. Ο κλάδος των πρώτων υλών ηγήθηκε των απωλειών, με βουτιά 2,5%.

Οι εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο παραμένουν στο επίκεντρο και οι ανησυχίες μήπως ο εμπορικός πόλεμος οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε νέα ύφεση κλονίζουν τις αγορές. Η τάση των επενδυτών για αποφυγή ρίσκου οδήγησε σε πτώση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,58%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού κατέγραψε πτώση 1,71%. Απώλειες πάνω από 1% για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για μία ακόμη συνεδρίαση, με απώλειες 1,29%, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν από τη Ρώμη να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας