Η Νιγηρία θα προμηθευτεί τουρκικά Bayraktar για να αντιμετωπίσει την Μπόκο-Χαράμ!

623
Η Νιγηρία θα προμηθευτεί τουρκικά Bayraktar

Ο Mohammed Matawalle, κυβερνήτης της επαρχίας Zamfara στη Νιγηρία είπε πως η τοπική κυβέρνηση του σκοπεύει να προμηθευθεί οπλισμένα drones για να αντιμετωπίσει τους «ληστές» και πως κάτι τέτοιο συζήτησε σε πρόσφατο ταξίδι του στη Τουρκία μαζί με άλλους κυβερνήτες.

Αυτό σημαίνει πως η Νιγηρία σκοπεύει να αγοράσει τουρκικά drone και σημαίνει πως η Άγκυρα θα επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική.

Η Zamfara βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με το Νίγηρα (στην ευρύτερη ζώνη του Σαχέλ).

Εκεί έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια άνοδος τρομοκρατικών ισλαμικών επιθέσεων, ενώ η περιοχή έχει μεγάλα αποθέματα χρυσού.

Περισσότερα για το όλο θέμα θα συζητηθούν (ή και θα ανακοινωθούν) στις 18-19 Οκτωβρίου όταν ο Ερντογάν θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νιγηρία για να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στην παραγωγή ορυκτών, πετρελαιοειδών και ενέργειας.

Σήμερα η Νιγηρία, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική προμηθεύει με μεγάλες ποσότητες την Τουρκία (αλλά και φυσικό αέριο) και οι δύο χώρες έχουν εμπορικές συναλλαγές που φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα περιοριστεί στην Νιγηρία, αλλά περιλαμβάνει την Αγκόλα και το Τόγκο, ενώ το Δεκέμβριο θα γίνει στην Άγκυρα η τρίτη Τουρκοαφρικανική Σύνοδος, με πολλές αφρικανικές χώρες να στέλνουν αντιπροσωπείες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Άγκυρα το 2009 είχε 12 πρεσβείες σε λειτουργία στην Αφρική, ενώ σήμερα έχει φθάσει τις 43.

Η τουρκική διείσδυση στην Αφρική είναι πολύ μεγάλη και καθιστά την κάθοδο της Ελλάδας στο Σαχέλ, επιτακτική ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας