Η μάχη κατά Ερντογάν είναι πολιτική και όχι θρησκευτική

947
ερντογάν

Το γνωστό περιοδικό Charlie Hebdo κάνει ένα θεμελιώδες ολίσθημα.

Αντί να σατιρίζει τις πολιτικές, τις επιλογές και τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν  και τις εφαρμόζουν στο όνομα του Ισλάμ, του Προφήτη του και των πιστών του, διολισθαίνει, συχνά, στην σάτιρα του ίδιου του Ισλάμ ως θρησκείας και των συμβόλων του και ακόμα χειρότερα ορισμένες φορές το πράττει θίγοντας τη θρησκευτική συνείδηση των πιστών του Ισλάμ και τους ίδιους τους πιστούς.

Δυστυχώς, αυτή η διάσταση της σάτιρας του περιοδικού αξιοποιήθηκε από ακραίους ισλαμιστές, προκειμένου να απαντηθεί με ωμή και ανεξέλεγκτη βία και συχνά με ανείπωτη κτηνωδία, με συνέπεια εδώ και καιρό να έχουμε εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ αίματος και μίσους, το οποίο συμπαρασύρει και δηλητηριάζει λαούς, προκαλώντας εχθρότητες και τυφλές συγκρούσεις, ενώ συχνά υπεισέρχεται στον πολιτικό λόγο δημαγωγών και εξουσιών, προς επιδίωξη των απαράδεκτων στόχων τους.

Δεν γνωρίζω αν το Charlie Hebdo ακολουθεί αυτές τις λογικές από πεποίθηση ή για εμπορικούς και κερδοσκοπικούς λόγους ή και τα δύο μαζί και ίσως κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις δεν διαφέρουν και τροφοδοτούν την βαρβαρότητα του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα κάνει μεγάλο λάθος, αν φορτίσει θρησκευτικά τις αντιπαραθέσεις του με τον Ερντογάν, όσο και αν ο τελευταίος δίνει αφορμές και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να δυσφημίσει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας.

Αντίθετα ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα πρέπει να παρασυρθεί, εξαιτίας ίσως και σειράς σκοπιμοτήτων του, σε ένα μέτωπο θρησκευτικών διαστάσεων με το κατεστημένο της Τουρκίας, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει ώστε να καταστεί ο Ερντογάν ηγέτης υπεράσπισης της μουσουλμανικής πίστης από τη “διαβολή” της, με δύο λόγια ηγέτης των απανταχού Μουσουλμάνων.

Δεν θα μπορούσε, ίσως, να υπάρξει πολυτιμότερο δώρο από αυτό στον Ερντογάν και μεγαλύτερη ώθηση για να τον καταστήσει, περίπου, ηγετική προσωπικότητα των όπου γης Μουσουλμάνων και επομένως ηγετική προσωπικότητα μιας παγκόσμιας δύναμης. Δεν αξίζει με τίποτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα τέτοιο ανέλπιστο δώρο, που θα έχει ως συνέπεια απρόσμενες και μεγάλες αναταράξεις σε όλο τον πλανήτη.

Και όχι μόνο δεν το αξίζει αυτό ο Ερντογάν αλλά και ειδικότερα θα αποτελέσει βούτυρο για τους σχεδιασμούς του στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία περιβρέχει σειρά μουσουλμανικών κρατών, ενώ ένας “ιερός πόλεμος” θα προκαλέσει μείζονες κινδύνους για μια χώρα σαν την δική μας στο απώτατο σύνορο αυτής της αντιπαράθεσης.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας