Η Μάνια Παπαδημητρίου συζητάει με την Ειρήνη Αγγελική Μήτση

2408
παπαδημητρίου

Η Μάνια Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1983).
Στο Θέατρο έπαιξε με θιάσους όπως:
Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Πόρτα – Ξένιας Καλογεροπούλου, Θέατρο Αμόρε, Εθνικό Θέατρο, Θεατρικός Οργανισμός Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Εποχή, Κ.Θ.Β.Ε., Δηπεθε Πάτρας, Λαμίας και Ρόδου, Απλό Θέατρο.

Σε σκηνοθεσίες των: Καρόλου Κουν, Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Μ. Λυμπεροπούλου, Σ. Φασουλή, Ρ.Πατεράκη, Κ. Νταλιάνη, Αντώνη Αντύπα, Σ. Ντουφεξή, Μ. Κακογιάννη, Π. Βούλγαρη, Λ. Βογιατζή, Γ. Ρήγα, Κ. Σπανού, Ε. Παπακων/νου, Ν. Σακαλίδη, Ρ. Πατεράκη, Ν.Μιλιβόγιεβιτς, Β. Παπαβασιλείου, Γ. Χουβαρδά, Ν. Μαστοράκη, Ν. Χατζόπουλου κ.α.
Έχει παίξει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, τραγωδίες και αρχαίες κωμωδίες στην Επίδαυρο. Πήρε το Βραβείο Μ. Κοτοπούλη για Α’ γυναικείο ρόλο με το «Γάλα» του Β. Κατσικονούρη (σκηνοθ. Ν. Μαστοράκης, 2005).

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Στα 1994-1996 συνεργάστηκε με τον Θ. Αγγελόπουλο στην ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα». Πήρε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2002 για την ταινία  «Θα το Μετανιώσεις» της Κ. Ευαγγελάκου.

Από το 2001 σκηνοθέτησε δεκάδες παραστάσεις όπως:
«Άκου τι λέει» σε κείμενα Μπέκετ, «Νικαράγουα Περιστατικό 315», «Το Χαμόγελο της Γιαγιάς» καμπαρέ με κείμενα δικά της, «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» του Ιονέσκο,  «Ο Γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος…», «O Διάδρομος», μονόλογος σε κείμενο της Ευσταθίας, «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα δικά της με τραγούδια και μουσική, «Καμίλ Κλωντέλ» κ.α.

Από το 1998 διδάσκει σε δραματικές σχολές το μάθημα της υποκριτικής: (Αρχή, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν)

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΗ (2008-2010). Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Από τον Απρίλιο του 2014 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας έως τις εκλογές του 2015 με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλήσαμε για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε- (διαφορετικά κάντε ένα GOOGLE)», σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή στο Θέατρο «Τόπος αλλού», όπου με μια ήρεμη δύναμη, ως κα Φρόλα κάνει τον θεατή να αναρωτιέται για την ίδια του την ταυτότητα.

Μιλήσαμε και για την παράσταση που σκηνοθετεί στο Θέατρο «Κνωσός»: «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρμπούζωφ με τους Άννα Γεραλή και Λάμπρο Τσάγκα, σε μια δυνατή σκηνοθετική προσέγγιση γεμάτη ρυθμό.

Μιλήσαμε για την Αλήθεια που κάποιες φορές είναι Σχετική όσο και η θεωρία του Αϊνστάιν και άλλες φορές τείνει να είναι Αντικειμενική! Μιλήσαμε και για την Πολιτική που είναι ανάλογη της υποκριτικής τέχνης.

Μάνια Παπαδημητρίου, μια δυνατή γυναικεία παρουσία στον χώρο της Τέχνης και της Πολιτείας.

*Πηγή: intownpost.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας