Η ΛΑ.Ε ενημερώνει την ευρωομάδα της Αριστεράς για τους πλειστηριασμούς

2435
αριστεράς

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με τους Δημήτρη Σαραφιανό και Μάνια Μπαρσέφσκι, ενημέρωσαν τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Ζοάο Φερέιρα, την ευρωβουλευτή του Sinn Fein, Μαρτίνα Άντερσον, την ανεξάρτητη Γαλλίδα ευρωβουλευτή, Μαρί-Κριστίν Βερζιά και αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την προσφυγική κρίση και το κίνημα των πλειστηριασμών. Οι συναντήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα και όλες οι αντιπροσωπείες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες του ελληνικού λαού.

Συνεδρίασε, εξάλλου, σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο η ευρωομάδα της Αριστεράς και ένα από τα θέματα ήταν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό μπήκε μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Νίκου Χουντή.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν προσκεκλημένοι από τον Νίκο Χουντή, εννέα εκπρόσωποι κινημάτων κατά των πλειστηριασμών, απ’ όλη την Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν της συζήτηση και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Από τα κινήματα τοποθετήθηκαν:

  1. Ο Δημήτρης Σαραφιανός, εκθέτοντας το πλαίσιο που γίνονται οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας στην Ελλάδα, τεκμηριώνοντας ότι είναι μια διαδικασία βίαιης μεταφοράς πλούτου από τα φτωχά λαϊκά στρώματα προς τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Πλήττουν τους πιο φτωχούς και αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας που έχουν χτυπηθεί από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, έχουν χαθεί ή έχουν μειωθεί τα εισοδήματα τους για να σωθούν οι τράπεζες και τώρα κυβέρνηση και τράπεζες στρέφονται εναντίον τους και ρευστοποιούν την περιουσία τους, ανοίγοντας ένα καινούργιο πεδίο κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου γιατί αδυνατούν να πληρώσουν και όχι γιατί δεν θέλουν. Στηλίτευσε τις επιλογές της κυβέρνησης που δεν έχουν καμία σχέση με την «Αριστερά» που επικαλείται, αλλά και την συμμορία όλων των μνημονιακών κομμάτων της Βουλής που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.
  2. Ο Αλέξανδρος-Ρωμανός Αγγελής μίλησε εκ μέρους των συλληφθέντων από τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών που ξεπερνούν τους 40 σε όλη την Ελλάδα, καταγγέλλοντας το αυταρχικό κατασταλτικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση, ποινικοποιώντας με «ιδιώνυμο» την κάθε διαμαρτυρία, ακόμα και των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους. Ο Αλέξανδρος-Ρωμανός έδειξε στους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές και συνεργάτες τους φωτογραφίες από την άγρια καταστολή των κινημάτων και των αγωνιστών, μετά από εντολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Αστυνομία, εκθέτοντας και την αγαστή συνεργασία και διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και μιας δράκας συμβολαιογράφων.

Σαραφιανός και Αγγελής ζήτησαν εκ μέρους των κινημάτων την στήριξη των ευρωβουλευτών και την παρέμβασή τους για την ανατροπή του αντικοινωνικού πλαισίου των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

Μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων των κινημάτων, τον λόγο πήραν οι ευρωβουλευτές:

Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη ε/β, Ελλάδα,

Joao Ferreira, ΚΚ Πορτογαλίας,

Barbara Spinelli, ανεξάρτητη ε/β, Ιταλία,

Gabi Zimmer, Πρόεδρος GUE/NGL, Die Linke, Γερμανία,

οι οποίοι μίλησαν υποστηρικτικά για τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και την ανάγκη κοινού αγώνα.

Σημαντικό ήταν το κλείσιμο της συζήτησης από την Πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer, η οποία αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κινήματος για την ενημέρωση, υπογράμμισε την στήριξη της GUE/NGL στο ελληνικό κίνημα, δήλωσε την απόλυτη ανάγκη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και υπογράμμισε την πρόθεση της ευρωομάδας της Αριστεράς να στηρίξει το κίνημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου αλλού αναπτύσσεται, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική λιτότητας, ενώ όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, πάγια θέση της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι ότι αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν.

Τα εννέα μέλη του κινήματος, κατά των πλειστηριασμών κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος και μέχρι τη λήξη της, σήκωσαν πανό στην αίθουσα, δίνοντας αγωνιστικό τόνο σε όλη τη διαδικασία.

Η έναρξη της συζήτησης έγινε με το καλωσόρισμα του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Νίκου Χουντή, ο οποίος επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η στιγμή που επέλεξε η ευρωομάδα της Αριστεράς για να συζητήσει το θέμα αυτό, αναγνωρίζοντας τις ζοφερές συνθήκες που επικρατούν στο επίπεδο της απειλής της ζωής των πολιτών και της καταστολής που ασκείται στα κινήματα. Στο τέλος δε της διαδικασίας, απαντώντας και σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, επεσήμανε ότι οι πολιτικές που ασκούνται στο ζήτημα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα αποτελούν σαφή επιλογή των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αυτό προκύπτει από την σχετική απάντηση Draghi σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους «έλαμψαν» δια της απουσίας τους. Δεν ήταν κανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας