Η Κύπρος κινδυνεύει

1168
περιπλάνηση

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στην σημερινή εκδήλωση που οργανώνει η ΣΕΥΑΕΚ με την συνδρομή της ΣΑΚ και που στόχο της έχει την ανάδειξη της εξαιρετικά κρίσιμης και επικίνδυνης καμπής στην οποία βρίσκεται το υπ’ αρ. 1 εθνικό μας  πρόβλημα, το Κυπριακό.  Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την οργανική συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων που ξεκίνησαν για το Κυπριακό από την ΣΕΥΑΕΚ, την ΣΑΚ, την Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, την Επιτροπή Νομικών, αλλά και αρκετούς φορείς και άτομα από Ελλάδα και Κύπρο που συνέδραμαν και συνδράμουν στο να παραμένει η πρωτοβουλία αυτή ζωντανή. Χωρίς πρόθεση ουσιαστικής ανάλυσης, θα αναφερθώ απλώς στις κυριότερες από τις παρεμβάσεις αυτές που ήταν:

1)Η ημερίδα με τίτλο « Κυπριακό. Εφαρμογή των Γενικών Αρχών Δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία», με 8 βασικούς εισηγητές, που οργανώθηκε από την Νομική Επιτροπή για το Κυπριακό και συμμετείχαν ο Δ.Σ.Α. και ο Σ.Σ. Δικηγόρων Ελλάδος στις 20 Μαίου 2015 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

2) Η εκδήλωση με τίτλο « Η Κύπρος που Αντιστέκεται», με εισηγητές τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γεώργιο Λιλλήκα, που οργανώθηκε από την Σ.Α.Κ. και την Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. στις 10 Φεβρουαρίουυ 2016 στην Παλαια Βουλή .

3)Η ημερίδα με τίτλο « Που πάει η Κύπρος»; με 10 βασικούς εισηγητές, που οργανώθηκε από την Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου στις 26 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος.

4)Η ημερίδα με τίτλο «Ανακοπή της αυτοκαταστροφικής πορείας στο Κυπριακό», με 12 βασικούς εισηγητές, που οργανώθηκε από την Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο σε συνεργασία με την  Σ.ΕΥ.Α.Ε.Κ. και την Σ.Α.Κ. στις 9 Ιανουαρίου 2017 στο Πολεμικό Μουσείο.

5) Η  εκδήλωση με τίτλο «Λευτεριά στην Κύπρο», με εισηγητές τους Κώστα Βενιζέλο και Λάζαρο Μαύρο, που οργανώθηκε από την Σ.Α.Κ. και την Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. στις 25 Μαίου 2017 στην Παλαιά Βουλή.

Τέλος στα θετικά των παραπάνω παρεμβάσεων θα πρέπει να συντάξουμε και την συλλογική έκδοση «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ», που περιλαμβάνει 12 μελετημένες εισηγήσεις από ισάριθμους εισηγητές και που εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις ”Στοχαστής”.

Κυρίες και Κύριοι,

O Κυπριακός λαός και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η Ελλάδα και σύμπας ο Ελληνισμός βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Όλοι μας πρέπει χωρίς ολιγωρία  και χρονοτριβή, ενώπιον του άμεσου κινδύνου εθνικής καταστροφής, να βρούμε την ανάταση και το ενωτικό πνεύμα, που ενέπνευσε το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν.

Η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο  αγώνας για μια λύση, που να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Κύπρου και η απρόσκοπτη συνέχιση της τρισχιλιετούς παρουσίας των Ελλήνων στο νησί, αποτελούν μονόδρομο για όλους όσοι εμπνέονται από τα ιδανικά του Δημοκρατικού Πατριωτισμού. Επί 45 χρόνια η Ελληνική πλευρά έκανε απίστευτες υποχωρήσεις, με το πιστόλι του Αττίλα στον κρόταφο, ελπίζοντας ότι θα ήταν έτσι δυνατή μία ανεκτή λύση. Συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις, επικίνδυνες και μάταιες παραχωρήσεις, εθελοτυφλία στο προφανές οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Η Τουρκία υπερβαίνοντας σε θράσος και τραμπουκισμό ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό, γράφει στα παλαιά της υποδήματα το διεθνές δίκαιο και με συνειδητή χρήση της πολιτικής ισχύος και της κυνικής εκμετάλλευσης του προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών, απειλεί ευθέως την κυριαρχία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδος.

Απέναντι σε αυτή την άνευ προηγουμένου πρακτική, που ισοδυναμεί με τρίτο Αττίλα, η Κυπριακή ηγεσία παραμένει αμήχανη, ενώ είναι πλέον πιο φανερό και από το φανερό ότι το κατοχικό καθεστώς στην Βόρεια Κύπρο είναι ταυτισμένο με τις τουρκικές αμφισβητήσεις και απειλές.

Ποια λοιπόν είναι η δήθεν κοινή βάση, πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαβόητες διακοινοτικές συνομιλίες; Η νέα συζητούμενη λύση δεν αποτελεί λύση, αλλά προιόν της τουρκικής αδηφαγίας.

Η Τουρκία αφού πήρε την μισή Κύπρο, ετοιμάζεται να πάρει και την άλλη μισή, με φενάκη την δήθεν λύση. Ο λαός της Κύπρου, σύμπας ο Ελληνισμός οφείλει να αντιληφθεί τι πραγματικά διακυβεύεται, να μην παραπλανηθεί και να ξεκινήσει τον απαιτούμενο σχεδιασμό και τις κατάλληλες κινήσεις που θα τον βγάλουν απο το σημερινό αδιέξοδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή μας Ημερίδα με στόχο να συμβάλλει με συγκεκριμένες προβληματικές στην ενίσχυση του πνεύματος αυτού, της Αντίστασης που από τον αγώνα του 1821 στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, τον αγώνα του 1940-45 στην γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, μέχρι τον αγώνα του 1955-59 στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο στις επάλξεις του αγώνα για την εθνική και κοινωνική χειραφέτησή του.                                                                                                                                                                                                         Λουκάς Αξελός

 Εναρκτήρια εισαγωγή στην εκδήλωση με τίτλο « Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ» που οργάνωσε η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στις 17 Ιανουαρίου 2020.                                                                                                         

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας