Η Κεντροδεξιά παγιδεύει ξανά την Αργεντινή στην σκληρή λιτότητα του ΔΝΤ

1516
αργεντινή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δέχθηκε να δώσει δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για σκληρή λιτότητα και βαθιές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτή.

Η τριετής συμφωνία μένει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση», δήλωσε ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας», πρόσθεσε.

Η κατάσταση της οικονομίας της Αργεντινής δεν είναι καταστροφική, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, όμως η χώρα μας έχει ανάγκη να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα για να προσελκύσει επενδυτές. Ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και 10 χρόνια το 20%.

Ο κεντροδεξιος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, όπως γίνεται συνήθως, στο όνομα αυτών των επενδυτών, ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ και ο Ντουχόβνε ξεκίνησε στις 8 Μαΐου τις συζητήσεις με το Ταμείο.

Οι Αργεντίνοι αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το ΔΝΤ, το οποίο δικαιολογημένα κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους το 2001.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις αρχές της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας.

«Όπως έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν αυτό το σχέδιο το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Αργεντινής και έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία προς όφελος όλων των Αργεντίνων», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Είμαι ικανοποιημένη που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας την οικονομική μας στήριξη», πρόσθεσε.

Μετά την κρίση του πέσο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στη διάρκεια της οποίας το νόμισμα της αργεντινής υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 20% , ο Μάκρι έθεσε ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Το έλλειμμα μειώθηκε από το 6% στο 3,9% του ΑΕΠ κατά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη στο τέλος του 2015.

Η πατριωτική δημοκρατική κυβέρνηση της πρώην προέδρου της Αργεντινής Χριστίνα Κίρχνερ είχε αποσυνδέσει το πέσος από το δολάριο και είχε επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με στήριξη των μισθών και εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας, όπως του πετρελαίου.

Η Κεντροδεξιά της Αργεντινής με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ είχε εξαπολύσει πόλεμο κατά της κυβέρνησης Κίρχνερ, υποσχόμενη πάταξη της διαφθοράς και νεοφιλελεύθερες αλλαγές για γρήγορη ανάπτυξη. Σήμερα βλέπουμε ότι η Κεντροδεξιά οδηγεί πάλι την Αργεντινή στην θανατηφόρα θηλιά του ΔΝΤ και της λιτότητας, επιβεβαιώνοντας τον αδιέξοδο δρόμο των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας