Η Ιταλία πετάει γάντι στις Βρυξέλλες. Εκτιμήσεις BofA, Merrill-Lynch, ΑXA, Citigroup

1618
ιταλική
Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2019 στις Βρυξέλλες, που τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τον εγκρίνουν ή θα τον απορρίψουν.

Αν και η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς -όπως υποστηρίζει- κατάφερε να τηρήσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις στον προϋπολογισμό του 2019, οι Βρυξέλλες έχουν στείλει αρνητικά μηνύματα.

Έτσι Matteo Salvini και Luigi Di Maio αποφάσισε να πετάξουν το γάντι στην Κομισιόν καταθέτοντας έναν προϋπολογισμό, που έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται στόχος ελλείμματος 2,4% το 2019 κι αν είναι εντός των κανόνων της Κομισιόν για μη υπέρβαση του ορίου του 3%, είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη δέσμευση για 1,8%.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των δαπανών είναι αντίθετη με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους χώρες όπως με υψηλά χρέος, όπως η Ιταλία, θα πρέπει να εργάζεται για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτόν τον προϋπολογισμό» δήλωσε στους δημοσιογράφος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.

Πλέον, εναπόκειται στις Βρυξέλλες να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει τον προϋπολογισμό, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδια της.

Ο Θάνος Βαμβακίδης από τη Bank of America Merrill Lynch δήλωσε στο CNBC ότι η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες.

«Πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την ΕΕ. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δείξει κάποια σημάδια ότι έχει πρόθεση να συμβιβαστεί αλλά αυτό αργεί ακόμα κι εμείς χρειαζόμαστε κάποια πειθαρχία στην αγορά» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Alessandro Tentori επικεφαλής επενδύσεων για την Ιταλία στην AXA Investment Managers είπε στο CNBC ότι δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στον προϋπολογισμό σχετικά με την ανάπτυξη και τα επενδυτικά projects.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον υπουργό Οικονομικών (Giovanni) Tria ή τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας (Paolo) Savona να πείσει τις Βρυξέλλες ότι θα προωθήσουν την ανάπτυξη όπως τον παρουσιάζουν στον προϋπολογισμό. Κι αυτό είναι που χρειάζεται περισσότερο η χώρα. Οι επενδύσεις στην Ιταλία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τα τελευταία χρόνια, ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και δεν έχουν ανακάμψει μετά την κρίση» επεσήμανε.

Citigroup: H Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει

Σημαντικούς χαρακτηρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αναφορικά με τον εκτροχιασμό του ιταλικού ελλείμματος πάνω από τον στόχο του 2,4% για το 2019, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup, στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξες, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το κόστος των νέων μέτρων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», σημειώνει η Citigroup.

Ειδικότερα, η υψηλή δημοσιονομική επέκταση (+0,8% του ΑΕΠ), αντιτίθεται στις συστάσεις για περιορισμό των δαπανών κατά 0,6% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, είναι σαφές, ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του κανόνα της ΕΕ που προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κομισιόν είναι πιθανόν να απορρίψει συνολικά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας σε ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει την Κομισιόν να προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού υπερβολικού ελλείμματος έως τα τέλη Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας