Η ΕΡΤ όπως ήταν πάντα…

2009
τουρισμού

Οι υπερβολές του Σωτήρη Καψώχα ήταν η αφορμή. Την γύρευε η Νέα Δημοκρατία για να κάνει στην ΕΡΤ ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ.

Ο κόσμος στενάζει από τα προβλήματα που κάνουν αβίωτη την καθημερινότητά του και η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση «σκοτώνονται» για την μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν τα κανάλια.Όλα για την επικοινωνία και το φαίνεσθαι. Για ποιο πράγμα άλλωστε να διαφωνήσουν; Έτσι, οι μεν δείχνουν τον Πορτοσάλτε και οι δε τον Καψώχα.

Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί χτενίζονται. Ο ΣΚΑΙ είναι ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός Σταθμός που έχει κάνει την επιλογή να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

Το έχει κάνει κι άλλες φορές και οι Νεοδημοκράτες που πιάνουν εκεί στασίδι θα πρέπει να το θυμούνται.

Ιδιαίτερα οι κάποιας ηλικίας, ξέρουν τον μονομέτωπο αγώνα του καναλιού κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου βεβαίως, βεβαίως. Δικό τους θέμα θα μου πείτε.

Η Δημόσια τηλεόραση όμως είναι θέμα όλων μας. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Μεγάλο, διότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να επικαλούνται μνημόνια και «αναγκαίους συμβιβασμούς» για να δικαιολογήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ.Εδώ είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν -αν είχαν- την εναλλακτική τους πρόταση για ένα δημόσιο και όχι κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η αποτυχία τους είναι παταγώδης.

Το μόνο που έκαναν ήταν να αντιστρέψουν την εικόνα. Εκεί που φώναζαν οι ίδιοι όταν ήταν στην αντιπολίτευση τώρα φωνάζουν οι αντιπολιτευόμενοι.

Στην ΕΡΤ, αντί να αλλάξει η αντίληψη για την ενημέρωση άλλαξαν τα πρόσωπα. Η αντίληψη παρέμεινε η ίδια.

Αντί η τηλεόραση να ανοιχτεί στην κοινωνία να προβάλλει τις ανάγκες της, να αναδείξει τις πρωτοβουλίες των πολιτών στον πολιτισμό, στις τέχνες, στην καινοτομία, έμεινε καρφωμένη στα στούντιο της Αγίας Παρασκευής.

Ο τηλεοπτικός κόσμος παρέμεινε να κινείται γύρω από τα τραπέζια των πολιτικών συζητήσεων όπου στρογγυλοκάθονται οι πολιτικοί και οι πολιτευόμενοι και συζητούν.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της πολιτικής προσέρχονται ψάχνοντας την ατάκα που θα γράψει και θα αναπαραχθεί από τα social media.

Τσακωμοί, ο ένας να μιλάει πάνω στον άλλο και κάπου εκεί να εξαντλείται η ενημέρωση. Μια μικρή Βουλή η τηλεοπτική ενημέρωση όπου αναπαράγονται όλες οι παθογένειες της εγχώριας πολιτικής σκηνής.Πάμε τώρα στα ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες των κομμάτων. Ας πούμε την αλήθεια.

Οι διαπιστευμένοι πολιτικοί συντάκτες απλά επαναλαμβάνουν τις θέσεις των κομμάτων όπως αυτές προκύπτουν από τα Γραφεία Τύπου και από τις υποδείξεις που τους κάνουν οι υπεύθυνοι των Γραφείων.

Ας το γράψουμε όμως όπως ακριβώς είναι: Οι διαπιστευμένοι ρεπόρτερ των κομμάτων αποτελούν επιλογές των ίδιων των κομμάτων. Τους επιλέγουν και τους υπαγορεύουν το τι θα πουν.

Ο πλήρης εκφυλισμός της δημοσιογραφίας. Η ΕΣΗΕΑ που ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Σωτήρης Καψώχας δεν βρήκε χρόνο να ενοχληθεί από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Τέλος πάντων. Το πρόβλημα της ΕΡΤ είναι ότι αντί να δικτυωθεί με την κοινωνία, τα προβλήματα τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες των πολιτών, δικτυώνεται με τα κομματικά γραφεία.

Έτσι, αντί να είναι διαφορετική είναι ίδια και απαράλλαχτη με τα ιδιωτικά κανάλια.

Όπως γινόταν και παλιότερα, λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ της κάθε φορά κυβέρνησες ρίχνοντας τους υπόλοιπους και φυσικά εξαφανίζοντας την Λαϊκή Ενότητα διότι χαλάει την συναινετική σούπα και θυμίζει όσα θέλει να ξεχαστούν και αποτελούσαν κάποτε διακηρύξεις της.

Η ΕΡΤ βουλιάζει στην απαξία γιατί αναπαράγει το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό και προπαγανδίζει τις κυβερνητικές θέσεις. Κυρίως όμως γιατί παραμένει αποκομμένη από την κοινωνία και τις ανάγκες της…

*Πηγή: pagenews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας