Η Ε.Ε. δεν δεσμεύει…Γερμανία. Μισό τρις € για στήριξη γερμανικής οικονομίας

4001
ανεργία

Μπορεί η Ε.Ε να δίνει “ψίχουλα” για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση λόγω κοροναϊού, μπορεί, επίσης, να “αυτοδεσμεύεται” από τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες της αλλά όλα τούτα ισχύουν για τις χώρες-παρίες της Ε.Ε και όχι για την Γερμανία.

Η Γερμανία, όπως έκανε μέχρι τώρα, έχει βρει τους τρόπους να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα Σύμφωνα Σταθερότητας της Ε.Ε.

Η Γερμανία δεν περίμενε κανένα Eurogroup και τις αποφάσεις του για να ανακοινώσει τη διάθεση ενός μυθώδους ποσού μισού τρις € για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, τη στιγμή που η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι  διαθέτει μόλις 37 δις € για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών!

Η Νορβηγία, επίσης, χώρα εκτός Ε.Ε, είχε την ευχέρεια, χωρίς τις σκληρές δεσμεύσεις των Βρυξελλών, να ανακοινώσει ένα πολύ υψηλό οικονομικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της νορβηγικής οικονομίας και των εργαζομένων.

Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει το “μυστικό” για να παρεκκλίνει χωρίς επιπτώσεις από τη δημοσιονομική ασφυξία της Ε.Ε. Έχει ιδρύσει μια κρατική αναπτυξιακή τράπεζα (KfW), η οποία, τυπικά, δεν ανήκει στο γερμανικό δημόσιο και δεν υφίσταται τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς, μέσω της οποίας τράπεζας εφαρμόζει τα έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας, χωρίς τα τελευταία να εμπίπτουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Να σκεφτείτε ότι ακόμα και τα δάνεια της Γερμανίας προς το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων, δεν δόθηκαν και δεν δίνονται στην Ελλάδα από το γερμανικό κράτος αλλά από την KfW και αυτό το κάνει η Γερμανία, μεταξύ άλλων, για να μην μπορούν τα δάνεια αυτά να συμψηφιστούν με όσα μπορεί να επιδικαστούν σε βάρος της Γερμανίας, προκειμένου να εξοφληθούν οι γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα.

Μέσω, λοιπόν, της κρατικής KfW θα χορηγήσει η Γερμανία το μισό τρις € προς την οικονομία της, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη στήριξή της. Βλέπετε ότι η Γερμανία αντιλαμβάνεται πλήρως τις τεράστιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κοροναϊού και λαμβάνει τα μέτρα της, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία πρέπει να διαχειριστεί με “ψίχουλα” την κρίση.

Εδώ στη χώρα μας, στην “αποικία” που λέγεται Ελλάδα, η κυβέρνηση μέχρι τώρα ανακοίνωσε “ψίχουλα 200 εκ. € για τη στήριξη της οικονομίας από τις βαρύτατες συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού, ενώ περιμένει την Δευτέρα την άδεια του Eurogroup για να δώσει κάτι παραπάνω, που ο Στέλιος Πέτσας, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς, τα έχει εκ των προτέρων βαφτίσει σε “πρωτοφανή μέτρα“!

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…

Αυτήν την ώρα η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο πρωτότυπο και προοδευτικό έκτακτο εθνικό αναπτυξιακό επενδυτικό και κοινωνικό σχέδιο για τη στήριξη και την αναδιαμόρφωση της οικονομίας, την υποστήριξη του κόσμου της εργασίας και την δραστική μείωση της ανεργίας, με προσανατολισμό ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για το μέλλον της χώρας.

Αυτό χρειάζεται η χώρα αλλά η κατεστημένη πολιτική τάξη πραγμάτων της Ελλάδας ούτε καν διανοείται να φανταστεί, έστω, ένα τέτοιο σχέδιο και να αναλάβει με τόλμη την εφαρμογή του κόντρα στα εμπόδια που θα ορθώσουν οι “προστάτες”-κηδεμόνες αυτού του τόπου.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας