Η Βόρεια Συμμαχία καλεί Ρωσία σε διαμεσολαβητικό ρολό στο Αφγανιστάν

533
Βόρεια Συμμαχία καλεί Ρωσία

Η Ρωσία καλείται να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα, παρά τις συνεχείς συγκρούσεις, φαίνεται ότι υπάρχει και ένα δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Βόρεια Συμμαχία και τους Ταλιμπάν. Είναι πιθανό ότι ο Μασούντ και οι οπαδοί του έχουν λάβει μια σκληρή στάση, για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή και πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό οποιαδήποτε νέας κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, καθώς και οι δυνάμεις αντίστασης στο βόρειο Αφγανιστάν, είναι ριζικά αντίθετοι μεταξύ τους, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας στο Παντζσίρ, Ahmad Masood, απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για βοήθεια στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Προς το παρόν, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της αφγανικής αντίστασης ζητά από τη ρωσική πλευρά να διαμεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυνάμεις της αντίστασης μπορεί να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία την καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη την έκκληση, ωστόσο, δεδομένου του αιτήματος να γίνει διαμεσολαβητής, η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να την εγκρίνει. Παρ ‘όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατικό κίνημα σύμφωνα με την Μόσχα, η ρωσική πλευρά είναι απίθανο να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της αντίστασης.

«Η Ρωσία έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Αρμενία, και ως εκ τούτου ο αφγανικός στρατός πιστεύει ότι στο Αφγανιστάν, το ”βάρος” της Ρωσίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους Ταλιμπάν. Πιθανώς, η αφγανική αντίσταση καταλαβαίνει ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι, και ως εκ τούτου η πιο ορθολογική προσέγγιση θα ήταν η συμμετοχή της διπλωματίας», σημειώνει Ρώσος ειδικός.

Από την άλλη πλευρά, λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το γειτονικό Τατζικιστάν, το οποίο είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον CSTO, αποφάσισε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της αντίστασης, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά να λάβει παρόμοια μέτρα..

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα στο Πενταπόσταγμα,  ο ρωσικός στρατός στο Τατζικιστάν άρχισε να εξοπλίζεται με εκατοντάδες αντιαρματικά Kornet, υπό τον φόβο επιθέσεων.

Με φόντο τις νέες απειλές από τους Ταλιμπάν, οι Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονταν στη 201η στρατιωτική βάση παρέλαβαν τα ρωσικά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα (ATGM) Kornet, τα οποία σήμερα θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταστροφή των εχθρικών τανκς και οχυρώσεων.

Ο ακριβής αριθμός των συγκροτημάτων Kornet που μεταφέρθηκαν στην 201η στρατιωτική βάση δεν έχει αποκαλυφθεί.

Επίσης εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να οργανώσουν προκλήσεις στα σύνορα των γειτονικών κρατών, για αυτό και ο ρωσικός στρατός μετέφερε δεκάδες άρματα μάχης T-72 στα σύνορα του Τατζικιστάν και του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πηγές, αυτή τη στιγμή ρωσικά άρματα μάχης, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα των Τατζικικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται περίπου 10-12 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου, παρεμπιπτόντως, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες τρομοκράτες Ταλιμπάν.

Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται σοβαρά για πιθανές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, τόσο στο ίδιο το Τατζικιστάν όσο και κατά των ρωσικών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας