Η Άγκυρα προκαλεί την Λευκωσία με ασκήσεις, έρευνες και γεωτρήσεις

1296
τουρκία

Η Τουρκία, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ενόψει και της 5ης Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών MED7 (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη, επιχειρεί να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τόσο προς την Αθήνα και τη Λευκωσία όσο και προς τα κράτη εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

-Οι Τούρκοι με στρατιωτικές ασκήσεις, τις νέες έρευνες του “Μπαρμπαρός” και την προαγγελθείσα γεώτρηση, επιχειρούν να γκριζάρουν την περιοχή δια της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, η ΕΕ και οι χώρες της τηρούν αιδήμονα σιγήν ιχθύος απέναντι στις σκληρές προκλήσεις της Τουρκίας ως Πόντιοι Πιλάτοι.

-Η Άγκυρα επιχειρεί να εκφοβίσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, διοχετεύοντας τεχνηέντως ότι θα έχουν κόστος εάν προχωρήσουν μέχρι τέλους με τις έρευνές τους. Αυτή η προσπάθεια ενισχύεται και με τις δράσεις του τουρκικού ναυτικού και των ερευνητικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στην αντίπερα όχθη, κινητικότητα προκαλεί η Σύνοδος των επτά μεσογειακών κρατών στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, που θα βρεθούν στη Λευκωσία, θα συζητήσουν και διμερώς αλλά και χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της γαλλικής ΤΟΤΑΛ και της ιταλικής ΕΝΙ σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προτάξει στις επαφές του το θέμα της Ενέργειας αλλά και της Ασφάλειας. Με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν αποκλείεται να γίνουν και ανακοινώσεις, αν και η τάση είναι οι όποιες συμφωνίες προκύψουν να δημοσιοποιηθούν στο Παρίσι, όταν θα το επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φαίνεται να έχει πρόβλημα στην εξεύρεση εταιρειών που θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει με επιστολές τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να μη συνεργαστούν με την Τουρκία, καθώς προτίθεται να διενεργήσει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, υπήρξε και ενημέρωση υπουργείων Εξωτερικών για τις προθέσεις της Άγκυρας και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

*Βασική πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας