Η Άγκυρα με ΝΑVTEX στοχοποιεί την Κω-«Πρέπει να αποστρατικοποιηθεί»

Επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων που δεν έχει υπογράψει

Mε ΝΑVTEX η Άγκυρα ζητά τη αποστρατικοποίηση της Κω με αφορμή άσκηση ναρκαλιείας του Πολεμικού Ναυτικού.

TURNHOS N/W : 1162/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 13-12-2021 11:52)

TURNHOS N/W : 1162/21
AEGEAN SEA
1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER HA16-898/21 PROMULGATED ON 12 DEC 21 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF COS ISLAND SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 132101Z DEC 21.

Ως συνήθως η Άγκυρα επικαλείται την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα προ 2,5 μηνών σε επιστολή με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και αποστολέα τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου ζήτησε την «αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου».

Στην επιστολή που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι’ αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Δηλαδή η Τουρκία δεν θέλει μόνο να είναι άοπλα τα ελληνικά νησιά αλλά τα θέλει εξολοκλήρου δικά της!

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και στην περιοχή της να μη διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει καθώς τα νησιά βάση της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.

Ξεχνάει ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών.

Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε με την σειρά της να διεθνοποιήσει τις δικές της απαιτήσεις έναντι της Τουρκίας και να γνωστοποιήσει τις κατά κόρον παραβιάσεις της στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με την Συνθήκη η Ίμβρος και η Τένεδος θα έπρεπε να είναι αυτόνομες. Αντίθετα, στην σημερινή εποχή η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού έχει εκδιωχθεί με διάφορους τρόπους από το τουρκικό κράτος για να αντικατασταθεί από Τούρκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας