ΗΠΑ: Το κυνήγι του “πυρηνοκίνητου” ρώσικου υποβρυχίου «Κόκκινος Οκτώβρης» στη Μεσόγειο

627
Το κυνήγι του “πυρηνοκίνητου” ρώσικου υποβρυχίου

Αμερικανικό αεροσκάφος “ξεσκονίζει” Τρία ρωσικά καταδρομικά για πυρηνικό εξοπλισμό στην Μεσόγειο-Στα ύψη η κόντρα στην περιοχή

Οι αμερικανικές δυνάμεις, ειδικά το Πεντάγωνο υποψιάζονται ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Α.Μεσόγειο είναι εξοπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους.

Πρόκειται ειδικά για τα καταδρομικά «Moskva» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό «Varyag»,  το καταδρομικό Marshal Ustinov, αλλά και το  ανθυποβρυχιακό πλοίο «Admiral Tributs», μαζί άλλες Φρεγάτες.

 Για τον λόγο αυτό, το ειδικό αεροσκάφος  της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Constant Phoenix, απογειώθηκε από αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών της Συρίας και του Ισραήλ.

Το Constant Phoenix είναι αυτό που είναι γνωστό και ως “nuke sniffer” ( ανιχνευτής πυρηνικών όπλων),  είναι το μόνο τέτοιου τύπου αεροσκάφος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και κατασκευάστηκε με βάση το Boeing C-135 Stratolifter.

Η αποστολή του είναι να αναλύει τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με σκοπό την ανίχνευση και τον εντοπισμό πυρηνικών εκρήξεων.

Την αποστολή αυτήν την υλοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος πετώντας ανάμεσα από ύποπτες περιοχές και συλλέγοντας δείγματα αέρα, ενώ χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές φιλτραρίσματος αέρα προκειμένου να προστατεύσει το πλήρωμά του.

Σύμφωνα με το περιοδικό UK Defense Journal, είναι πολύ σπάνιο να εισέλθει ένας ανιχνευτής πυρηνικών στη Μεσόγειο.

Με την παρουσία όμως τόσων ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να μάθουν εάν αυτά τα πολεμικά πλοία είναι εξοπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους, καθώς και εάν υπάρχουν ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια στην περιοχή.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία από Τρεις στόλους ταυτόχρονα σε ασκήσεις στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για πολεμικά των στόλων της Μαύρης Θάλασσας, της Βόρειας θάλασσας και του Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, η Ρωσία αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας, τονίζουν ρωσικές πηγές.

Στις ασκήσεις θα εμπλακούν ταυτόχρονα τρία καταδρομικά, η καταστροφική δύναμη των οποίων είναι υπεραρκετή για να προκληθεί ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με απαρχή την Μεσόγειο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στην ίδια περιοχή ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου που βρίσκεται επίσης στη Μεσόγειο.

Παρεμπιπτόντως, μεγάλης κλίμακας ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την συμμετοχή περίπου 140 πολεμικών πλοίων που σχεδιάζεται να συμμετάσχουν σε αυτές.

Τρία βαρέου τύπου καταδρομικά (Marshal Ustinov -VARIAG-MOSKVA), “γεμίζουν” το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο με τους βαλλιστικούς πυραύλους τους, σε απάντηση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Ντε Γκωλ, ενώ το σκηνικό είναι σοβαρό, καθώς οι κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Α.Ουκρανία δεν είναι σαφής ακόμη.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας