ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Βενεζουέλας. Φόβοι πως θα αποτύγχανε στρατιωτική επέμβαση

918
βενεζουέλας

Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βενεζουέλα, αλλά και σε χώρες που στηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο, μελετά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τις μεθοδεύσεις κατά της εθνικής ανεξαρτησίας της λατινοαμερικανικής χώρας.

«Εξετάζουμε νέες κυρώσεις, νέα μέτρα για να σφίξουμε τη μέγγενη στους οικονομικούς πόρους του Μαδούρο, για να στερήσουμε από το καθεστώς του τα χρήματα που χρειάζεται για να μείνει στην εξουσία», ανέφερε ο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Αλλά και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έλιοτ Έιμπραμς επισήμανε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα φάσμα διπλωματικών και οικονομικών μέτρων το οποίο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να κλιμακώσουν την πίεση που ασκούν στον Μαδούρο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Έιμπραμς είπε πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση» σε βάρος της Βενεζουέλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

«Κανένας δεν μιλάει για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις πλην του καθεστώτος και των Ρώσων στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Έιμπραμς, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία ισχυρών οικονομικών και πολιτικών κύκλων των ΗΠΑ ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα είναι αποτυχημένη και θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της όξυνσης των αντιιμπεριαλιστικών αντανακλαστικών των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Απαντώντας στη νέα αμερικανική πρόκληση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Γουίλιαμ Καστίγιο, δήλωσε ότι “πρόκειται στην ουσία για μέτρα κλοπής, κατάσχεσης, αποκλεισμού και απόσπασης πόρων που ανήκουν στους Βενεζολάνους”.

Στις δηλώσεις των εκπροσώπων της Αμερικανικής κυβέρνησης αντέδρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:

«Προσπαθώ να παρακολουθήσω τι συμβαίνει, αλλά απλά δεν έχω αρκετό χρόνο και, ειλικρινά, επιθυμία να παρακολουθήσω τις αλαζονικές και παράνομες δηλώσεις της Ουάσιγκτον. Αν αλήθεια υπήρξε δήλωση ότι όλοι εκείνοι που στηρίζουν τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας θα υποβληθούν σε κυρώσεις, είναι επιπλέον απόδειξη ότι η αμερικανική διπλωματία χάνει με ταχείς ρυθμούς χάνουν τόσο την όρεξη και την ικανότητα να χρησιμοποιούν διπλωματικές μεθόδους και μετακινούνται προς μία γλώσσα που ποτέ δεν ήταν ενδεικτική της διπλωματίας». 

Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος, στηριζόμενος από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αυτοανακηρύχθηκε παράνομα και αντισυνταγματικά “μεταβατικός πρόεδρος” της χώρας την 23η Ιανουαρίου, επέστρεψε στο Καράκας αυτή την εβδομάδα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας αποσταθεροποίησης με πρόσχημα την “ανθρωπιστική βοήθεια” στις 23 Φεβρουαρίου.  Στόχος του, αυτή τη φορά. είναι η προσπάθεια διοργάνωσης αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας