ΗΠΑ μετά Αφγανούς,προδίδουν Κούρδους-Σε λίγο θα προσφέρουν Ελλάδα «μεζέ» στην Τουρκία

494
Σε λίγο θα προσφέρουν Ελλάδα

ΗΠΑ προσφέρουν «γη και ύδωρ» στην Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στο σχέδιο των ΗΠΑ ως ύστατο «στήριγμα» τους στην περιοχή

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν συνολική απόδραση από Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

 

Oι ΗΠΑ απέστειλαν στρατιωτική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην συριακή πόλη Qamishli την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκαν με τους Κούρδους μαχητές του YPG και ζήτησαν από την οργάνωση να σταματήσει την επιθετική της στάση στην περιοχή και να πάψει να συνεργάζεται με το PKK!

Μιλώντας στο BasNews, πηγή κοντά στον Μπαρζανί, είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τους επονομαζόμενους αξιωματούχους του YPG για να αξιολογήσει τις εξελίξεις στη Ροζάβα (βόρεια Συρία).

Σύμφωνα με την είδηση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία μετέφερε στους επικεφαλής των Κούρδων του YPG ότι η Τουρκία δεν θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, θέτοντας ως όρο “το προσωπικό του PKK να φύγει από την περιοχή “.

Αναφέρθηκε επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιτεθούν εάν εκπληρωθεί αυτός ο όρος!

Η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία, δήλωσε: ”Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα υποστηρίξει τους SDF στον αγώνα κατά της DAESH. Ωστόσο, δώσαμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο συνασπισμός σίγουρα δεν θα πάρει μέρος στις συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και SDF.”

Ο πολιτικός Salih Gedo, είπε ότι τις επόμενες δύο ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Εγγύς Ανατολή Joey Hood και των κουρδικών κομμάτων εθνικής ενότητας (PYNK).

Στη συνέχεια της είδησης, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε πρόσφατα επιχειρήσεις τόσο στο βόρειο Ιράκ όσο και στη βόρεια Συρία. Αναφέρθηκε ότι ανώτερα στελέχη του PKK/YPG σκοτώθηκαν σε επιθέσεις  των ΤΕΔ που πραγματοποιήθηκαν με drone σε ελεγχόμενες περιοχές του PKK/YPG.

Με την ήττα στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους, προκαλώντας ανησυχία στην οργάνωση YPG/PKK.

Ο αρχηγός του YPG/PKK, Mazlum Abdi, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συρία, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ Morotto δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία

Η καιροσκόπος Τουρκία  

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί  όσο το δυνατόν καλύτερα την παρούσα χρονική συγκυρία, όπου οι ΗΠΑ τελούν σε ανασυγκρότηση και αναπροσαρμογή της εξωτερικής τους πολιτικής, προκειμένου να προσπαθήσει να “κλείσει” μείζονος σημασίας θέματα που την απασχολούν.

Ένα από αυτά είναι το κουρδικό ζήτημα, για το οποίο σε άρθρο μας είχαμε αναφερθεί διεξοδικά αναφορικά με την τουρκική σχεδίαση εξάλειψης του. Μέρος του τουρκικού σχεδίου είναι φυσικά η διάλυση του PKK.

Στόχος είναι τελικά όλοι οι αντάρτες του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν τα προπύργιά τους στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας-Συρίας και να συγκεντρωθούν στο όρος Καντίλ, όπου οι Τούρκοι ευελπιστούν συγκεντρωτικά με μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση να πετύχουν αν όχι την πλήρη διάλυση του, τουλάχιστον την πολύ μεγάλη του συρρίκνωση.

Παράλληλα τα τουρκικά drone  σε συγκερασμό με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και την ΜΙΤ, προβαίνουν στον εντοπισμό ηγετικών στελεχών και τοπικών Διοικητών του ΡΚΚ, τους οποίους στοχοποιούν, έτσι ώστε η οργάνωση σταδιακά να καταστεί ακέφαλη και ασύνδετη  στο εσωτερικό της λόγω σύλληψης ή δολοφονίας των παραπάνω στελεχών της.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε  τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σκότωσε τρεις «ηγέτες» του ΡΚΚ που δεν κατονόμασε, σε διασυνοριακή επιχείρηση σε περιοχές εντός και γύρω από την περιοχή του Κουρδιστάν, την ώρα που οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ)  συνεχίζουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις τους εναντίον της ένοπλης ομάδας.

Κλείνοντας  θα λέγαμε ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν  επιθυμούν να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις περιφερειακού ενδιαφέροντος στη Μ.Ανατολή και για τον λόγο αυτό πιέζουν ώστε οι ΗΠΑ να πείσουν  τους Κούρδους  του YPG να διώξουν τους αντάρτες του ΡΚΚ από τα εδάφη τους  στη ΒΑ Συρία.

Αυτό είναι η επίφαση, αφού εκτιμούμε ότι μια μεγάλης κλίμακας τουρκική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των Κούρδων του YPG στη ΒΑ Συρία, είναι πάρα πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, να εκδηλωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας